Voetbalfans in de stress in verband met regels voetbal kijken in openbare ruimte

Voetbalfans in de stress in verband met regels voetbal kijken in openbare ruimte

Het zal toch wat zijn… Dat je je vrienden niet mag uitnodigen voor een heerlijke pot voetbal in de voor – of achtertuin op een groot scherm. Dat is wel de beleving bij voetballliefhebbende inwoners van Rijswijk. De reden? Een flyer van de Gemeente Rijswijk die via sociale media verspreid werd waarop staat dat je een tv licentie nodig hebt als je met vrienden of buren op een scherm wil kijken in de openbare ruimte.

Verkeerde interpretatie
Achteraf was het misschien een beetje onhandig gecommuniceerd door de gemeente, maar het heeft de Rijswijker wel aan het denken gezet. “Het gaat niet om een vergunning maar om een licentie die je in sommige gevallen moet regelen met betrekking tot het auteursrecht. Een groot scherm in de straat hoort daar dus ook bij”, aldus een woordvoerder van de gemeente in gesprek met onze redactie.

Betutteling en onduidelijkheid
Marc Weterings van de politieke partij Rijswijks Belang sprong bovenop de flyer van de gemeente en gaat vragen stellen aan de gemeenteraad. “Ik vind dat er onduidelijk is gecommuniceerd waardoor veel onrust is ontstaan. Er wordt niet duidelijk gecommuniceerd over wat ze bedoelen met een scherm, omdat een iPad ook als een scherm gezien kan worden. Ook vind ik dat je niet zo kort voor een EK kan communiceren als je weet dat een vergunningsaanvraag 15 dagen duurt. Ik vind het daarnaast ook ongepast dat er een foto van RijswijkBuiten is gebruikt. Deze onduidelijkheid is niet nodig.”

EK vierend Rijswijk reageert
We gingen op onderzoek uit en spraken met verschillende EK fans. Zo spraken we met Freek. Hij ziet het EK als een uitgelezen feest om te verbroederen: “Wij hebben onze straat versierd met alle bewoners samen. Het mooie van voetbal is dat heel veel mensen er iets mee hebben. Links, rechts, alle culturen, ze komen tijdens de wedstrijd bij elkaar voor een hapje en een drankje. Daarom schrokken we wel even toen we het bericht van de gemeente zagen.” In RijswijkBuiten spraken we ook met Martine, zij vertelt ons dat zij probeert om wat van haar straat te maken met een buurtfeest. “Het is toch jammer dat er dan weer zoveel regeltjes zijn.”

Geen handhaving door gemeente
Op de vraag of de gemeente Rijswijk handhavers gaat inzetten om te kijken of er geen schermen in de openbare ruimte staan is de woordvoerder heel duidelijk: “Nee hoor, wij gaan zeker niet handhaven, dat is geen taak van de gemeente. De organisatie die hier over gaat is Videma. Zij zijn de controlerende partij waarbij de FIOD eindverantwoordelijk is. Wij willen als gemeente de inwoners alleen maar waarschuwen dat ze niet ineens verrast worden als er wel gecontroleerd wordt door de verantwoordelijke instantie. Het klopt wel dat het beeld ontstaan dat het om een vergunning van de gemeente zou gaan, maar dat is dus niet zo.”

Videma handhaaft wel
Videma laat aan onze redactie weten dat er tijdens het EK gehandhaafd wordt. “Er zijn echt controleurs actief en er worden wel degelijk boetes uitgedeeld bij overtredingen.”