Smeerpaal Bogaardplein veel gebruikt om huidkanker tegen te gaan

Smeerpaal Bogaardplein veel gebruikt om huidkanker tegen te gaan

In onze regio komt huidkanker vaker voor dan in andere delen van het land. Een oorzaak hiervoor kan de ligging aan de kust zijn. Dit jaar schoten de ‘smeerpalen’ als paddestoelen uit de grond. Een initiatief van KWF en GGD Haaglanden, zorgverzekeraars en gemeenten. Het is een twee jarig project waarbij palen op openbare plaatsen neergezet worden met gratis zonnebrandcrème er in.

Tien extra palen
De palen blijken ontzettend populair en er staan ondertussen ruim driehonderd van deze palen langs de kust, op festivals, in recreatiegebieden en in stadsparken. De GGD meldt vrijdag dat er in onze regio tien extra palen geplaatst zijn en dat ze veel gebruikt worden, waaronder een paal bij de fonteintjes op het Bogaardplein.

Gebruikers zijn er blij mee
Wij gingen op het Bogaardplein kijken of mensen gebruik maken van de smeerpaal en vroegen naar de meningen van gebruikers: “Ik maak het zo vaak mee dat ik van huis ga en er dan achter kom dat ik zonnebrand vergeten ben. Je gaat dan toch niet even helemaal terug naar huis. Ik ben er dus heel blij mee dat dit initiatief er is”, aldus een blije Marijke van Dageraad. Ook de Rijswijkse Tom is blij met het initiatief: “Ik ben met mijn kinderen aan de wandel en had niet verwacht dat de zon zo fel zou zijn vandaag. Het is fijn dat je gelijk hun huidje kan beschermen.”

Eigen verantwoordelijkheid nemen
Terwijl we wat mensen spreken komt Anna naar ons toegelopen. “Ik vind die palen echt een topidee, maar eigenlijk is het natuurlijk de verantwoordelijkheid van mensen dat ze goed voor zichzelf zorgen en dat ze zich thuis al insmeren, zeker met de wetenschap dat de zon tegenwoordig zo fel is, als hij schijnt.”

De extra palen in onze regio zijn geplaatst op de volgende plekken
– Leidschendam-Voorburg: Dobbelaan 4 en Het Prinsenhof park
– Pijnacker-Nootdorp: De Dobbeplas
– Delft: Delftse Hout en Poptapark
– Den Haag: Westbroekpark en Zuiderpark
– Rijswijk: Bogaardplein