Alice Prenger van Beter voor Rijswijk heeft vragen gesteld aan het college van Burgemeester en Wethouders over de procedure rondom het aanvragen van een invalidenkaart bij de gemeente Rijswijk.
Rijswijkse vrouw heeft invalidenkaart nodig
Het betreft een geval van een 74 jarig vrouw welke door haar verslechterde gezondheid recent een traplift heeft gekregen en ook een invalidenkaart nodig heeft om dichtbij voorzieningen te kunnen parkeren. Om deze aan te kunnen vragen moest zij volgens procedure naar een speciale keuringsarts. Volgens Beter voor Rijswijk is deze keuringsarts niet goed bereikbaar voor minder valide personen.
Onderzoek kost 152 euro
Voor het onderzoek moest mevrouw 152 euro betalen. Volgens de politieke partij kwam uit het onderzoek dat een gehandicaptenkaart voor 3 tot 5 jaar gerechtvaardigd zou zijn. Toch kreeg de 74-jarige Rijswijkse maar een kaart voor de periode van één jaar. Volgens mevrouw moet ze de keuring elk jaar opnieuw doen en zou dit dus 152 euro per jaar kosten. Voor ons reden om bij de gemeente op onderzoek te gaan hoe zo’n proces dient te verlopen en waarom er bij deze mevrouw eventueel is afgeweken van de procedure.
Keuringsrapport is leidend
Een woordvoerder van de gemeente bevestigt ons dinsdag dat de kosten voor een dergelijk onderzoek inderdaad 152 euro zijn. Een keuring hoeft echter niet elk jaar te gebeuren als de keuringsarts een periode vaststelt in het keuringsrapport. De maximale termijn voor zo’n Gehandicapte Parkeerkaart (GPK) is vijf jaar. “Indien er een negatief advies is van de keuringsarts, dan zijn er geen kosten voor de aanvrager”, aldus de woordvoerder in gesprek met Rijswijk.tv. “Na het verlopen van de GPK kan deze verlengd worden. Bij verlenging zonder onderzoek kost dit €51. Bij een ander type kaart is een nieuwe keuring vereist vanwege verschillende richtlijnen per type.”
Landelijk beleid
De gemeente volgt de landelijke regeling en richtlijnen en hanteert geen lokaal beleid en geeft aan geen aanleiding te zien om het beleid of de procedure te wijzigen. Wij hebben natuurlijk het vooral van de 74-jarige vrouw aangehaald. De gemeente geeft daarbij aan dat ze niet op individuele gevallen kunnen ingaan.
Teleurgesteld over volgen landelijk beleid
Alice Prenger is teleurgesteld dat de gemeente vasthoudt aan het landelijke beleid. “In de raadsvergadering van 8 november 2022 is er een besluit genomen dat mensen met een levenslange beperking of aandoening makkelijker gebruik moeten kunnen maken van bepaalde voorzieningen. In die raadsvergadering werd geconstateerd dat de gemeente Rijswijk een WMO-indicatie niet duidelijk heeft opgenomen in het beleid. Ook werd aangegeven dat het, voor levenslang beperkte mensen, onwenselijk is om steeds een nieuwe indicatie aan te moeten vragen voor het gebruik van voorzieningen. Er werd toen ook opgenomen dat de beleidsregels van Rijswijk zo snel mogelijk veranderd zouden moeten worden. Dat is tot op heden niet gebeurd.”
Foto: Regasto