Weesbootjes in het water bij ’t Haantje zijn niet zomaar weg te halen

Weesbootjes in het water bij ’t Haantje zijn niet zomaar weg te halen

Het creëert een gezellig sfeertje langst ’t Haantje, al die bootjes die in het water liggen. Er liggen echter ook bootjes in het water die vergeten zijn door de eigenaar of er zijn gedumpt. Raadslid Dennis Cupedo van Beter voor Rijswijk heeft zijn bedenkingen bij de ‘weesbootjes’ die in het water liggen in het gebied dat op dit moment ontwikkeld wordt voor woningbouw. “Het is werkelijk een aanfluiting dat er zoveel scheepswrakken liggen in het gebied”, aldus Cupedo.

Slaapplek voor daklozen
Cupedo stelt ook dat dakloze mensen gebruik maken van de weesbootjes om er in te slapen. Ook geeft hij aan dat het voor de eigenaren die de bootjes willen stallen een manier is om dit kosteloos te doen. Het raadslid heeft er vragen over gesteld aan het Rijswijkse college en vraagt zich af of de gemeente op de hoogte is en of er iets aan gedaan kan worden.

Handhaven als het wrakken zijn
Een woordvoerder van de gemeente geeft aan dat ze inderdaad op de hoogte zijn van de weesbootjes. Maar we kunnen pas ingrijpen als de bootjes scheepswrakken zijn geworden.” en dat kan natuurlijk gelijk weer de volgende vraag oproepen, want wat is de definitie van een wrak. Aan welke eisen moeten ze dan voldoen? De vaartuigen zijn in Rijswijk echter niet geregistreerd want er is geen registratieplicht. De gemeente moet hier dus een criterium aanhangen en mag de bootjes op basis daarvan zelgstandig weghalen.

Twee keer per jaar
De gemeente geeft op vraag van onze redactie aan dat ze handhaaft al op vaartuigwrakken. Dit gebeurt twee keer per jaar of zo nodig vaker bij grote overlast en/of gevaar.