CulturA & Zo blijkt van grote maatschappelijke waarde, zo toont onderzoek aan

CulturA & Zo blijkt van grote maatschappelijke waarde, zo toont onderzoek aan

In 2023 heeft de gemeente Pijnacker-Nootdorp CulturA & Zo de opdracht gegeven om de maatschappelijke waarde van hun multifunctionele cultuurhuis te onderzoeken.

Onderzoek breed uitgevoerd
Dit onderzoek, uitgevoerd door een onafhankelijk onderzoeksbureau, bracht de impact van CulturA & Zo in kaart door vragenlijsten af te nemen bij 521 respondenten, waaronder bezoekers, vrijwilligers, samenwerkingspartners en vertegenwoordigers van de gemeente. De vragen richtten zich op uiteenlopende onderwerpen, zoals de redenen voor een bezoek, de tevredenheid over de dienstverlening en de impact van CulturA & Zo op het dagelijks leven van de respondenten.

Eenzaamheidsbestrijding
De resultaten van het onderzoek zijn bijzonder positief. Zo geeft 54 procent van de bezoekers aan dat hun bezoeken aan CulturA & Zo hen minder eenzaam maken. Bovendien meldt 85 procent van zowel bezoekers als vrijwilligers dat zij zich gezonder voelen dankzij hun betrokkenheid bij het cultuurhuis. Opvallend is dat maar liefst 97 procent van de respondenten CulturA & Zo als (zeer) belangrijk beschouwt voor de gemeenschap.

Gemeenteraad gaf opdracht
Het onderzoek werd uitgevoerd op verzoek van de gemeenteraad, die eerder al soortgelijke positieve resultaten zag bij een onderzoek naar de maatschappelijke waarde van de Bibliotheek Oostland. Het doel was om de maatschappelijke waarde van CulturA & Zo inzichtelijk te maken en daarmee de verkregen subsidie te verantwoorden.

Vertrouwen in de koers
De uitkomsten van het onderzoek bieden zowel CulturA & Zo als de gemeente het vertrouwen om op dezelfde koers verder te gaan. Petra Togni, directeur-bestuurder van CulturA & Zo, toont zich zeer tevreden met de resultaten: “Dit onderzoek bevestigt dat ons multifunctionele concept succesvol is. We zijn dankbaar voor de waardering die we ontvangen.”

Waardevolle spil
Met deze uitkomsten blijft CulturA & Zo een waardevolle spil in de gemeenschap van Pijnacker-Nootdorp, en de resultaten van dit onderzoek zullen zeker bijdragen aan het voortzetten en mogelijk uitbreiden van hun activiteiten.