In de regio Haaglanden neemt het aantal meldingen van nepagenten toe. Volgens de meest recente cijfers van de politie Haaglanden zijn er in het afgelopen jaar meer dan 200 meldingen binnengekomen van personen die zich voordoen als politieagenten. Deze oplichters maken gebruik van slimme trucs om mensen, vaak ouderen, te misleiden en waardevolle informatie of goederen te bemachtigen. Hier zijn enkele concrete tips om jezelf te beschermen tegen deze vorm van fraude.
Wat doe je als je wordt gebeld?
Uit de statistieken blijkt dat nepagenten in ruim 60% van de gevallen telefonisch contact opnemen. Ze zeggen bijvoorbeeld dat ze van de politie zijn en vragen naar sieraden of bankgegevens. Dit is een duidelijke rode vlag. Hang direct op als iemand telefonisch vraagt naar persoonlijke of financiële informatie. De politie zal nooit op deze manier contact opnemen. Als je twijfelt of het gesprek echt was, bel dan zelf de politie op 0900-8844 om te controleren of je daadwerkelijk door een agent bent gebeld.
Wat doe je als je al informatie hebt gegeven?
Ongeveer 15% van de slachtoffers geeft per ongeluk persoonlijke informatie aan nepagenten. Als dit jou is overkomen, laat dan niemand binnen, zelfs als ze beweren van de politie te zijn. Meld het incident direct aan de politie zodat ze op de hoogte zijn van de situatie en eventuele maatregelen kunnen treffen.
Wat doe je als er iemand aan de deur staat?
Uit onderzoek blijkt dat nepagenten in ongeveer 40% van de gevallen persoonlijk aan de deur verschijnen. Ze kunnen overtuigend overkomen, vaak gekleed in iets wat lijkt op een uniform of nette kleding. Als iemand aan de deur staat en beweert van de politie te zijn, doe dan niet zomaar open. Vraag om een politiepas en het personeelsnummer. Controleer dit vervolgens door de politie te bellen via 112. Echte politieagenten hebben altijd een legitimatiebewijs bij zich. Dit is een kaart met een foto, naam en personeelsnummer, en bevat speciale kenmerken die moeilijk na te maken zijn. Agenten in burgerkleding zijn verplicht dit legitimatiebewijs uit eigen beweging te tonen.
Blijf alert
Nepagenten worden steeds geraffineerder in hun methoden. Vooral in de regio Haaglanden is dit een toenemend probleem, waarbij ouderen vaak het doelwit zijn. Bescherm jezelf door altijd voorzichtig te zijn met het delen van informatie en wees kritisch bij onverwachte telefoontjes of bezoekjes. Door alert te blijven en verdachte situaties te melden, kun je voorkomen dat je slachtoffer wordt van deze vorm van oplichting.