Eén minuut stilte voor vermoorde Rijswijkse vrouw

Eén minuut stilte voor vermoorde Rijswijkse vrouw

De leden van de gemeenteraad waren vanavond een minuut stil voor de vrouw die vorige week om het leven werd gebracht in de Rijswijkse Galjoenstraat. De afgelopen week is er in het hele land veel gesproken en geschreven over dit drama.

Burgemeester Huri Sahin sprak ook woorden richting de raad en de Rijswijkse inwoners:

Geachte leden van de raad, beste aanwezigen in de zaal en op de publieke tribune, kijkers thuis,

Rijswijk is vrijdag opnieuw op klaarlichte dag opgeschrikt door een onvoorstelbaar drama. Een drama waarbij onze 38-jarige inwoonster Paro om het leven is gekomen. Ik wil met u stilstaan bij deze afschuwelijke gebeurtenis.

Paro is doodgeschoten in de portiek van haar flat in de Galjoenstraat, in het bijzijn van haar 4-jarige zoontje. Ook directe buren hebben gevreesd voor hun leven. Het leed dat is aangericht is onbeschrijfelijk, de impact op onze samenleving is enorm.

Mijn gedachten gaan in eerste instantie uit naar haar zoontje, familie en andere nabestaanden. En ook naar alle buurtbewoners die het geweld hebben gezien en meegemaakt. Afgelopen zaterdag sprak ik al in de Galjoenstraat met diverse bewoners. En gisteravond heb ik tijdens een drukbezochte buurtbijeenkomst in de brandweerkazerne nog veel meer bewoners kunnen spreken, samen met de politie, het OM, Rijswijk Wonen, Slachtofferhulp Nederland en Welzijn Rijswijk. De bijeenkomst was emotioneel en goed. En het was waardevol dat bewoners hun gedachten en gevoelens konden uiten en troost konden vinden bij elkaar.

Ik maak mij grote zorgen. De harde werkelijkheid is dat we in een periode van slechts 15 maanden 3 keer een moord hebben meegemaakt op een vrouw in de bloei van haar leven. Dat is vreselijk, niet te bevatten en maakt intens verdrietig. Ook roept het veel vragen op: waarom hier, in onze stad? Wat kunnen we doen om herhaling te voorkomen?

Veel vragen en helaas nog bitter weinig antwoorden. Wat ik wel weet is dat de dood van Karina, Jessica en Paro ons duidelijk maakt dat we ons nog beter moetne inspannen om op tijd in te grijpen als vrouwen in een onveilige situatie belanden. Hiervoor is het ontzettend belangrijk dat we elkaar beter leren kennen. Dat we in verbondenheid leven. Ik heb dat gisteravond ook gezegd tijdens de buurtbijeenkomst.

Buren die meer naar elkaar omzien. Een overheid die dichterbij is. En samen met partners zoals de politie, woningcorporatie en het welzijnswerk eerder weet wat er achter de voordeur speelt. Dit doet een klemmend beroep doet op ons allemaal. Op mij als burgemeester, op ons als gemeentebestuur, op de politie, op onze maatschappelijke partners en op onze inwoners.

Ter nagedachtenis aan Paro en als teken van ons medeleven en onze verbondenheid, wil ik een kort moment van stilte in acht nemen. Ik wil u vragen om te gaan staan, voor zover u daartoe in de gelegenheid bent…”

Dank u wel.