Ruim 5.000 inwoners zijn vorig jaar online opgelicht

Ruim 5.000 inwoners zijn vorig jaar online opgelicht

Het CBS heeft onderzocht hoeveel mensen slachtoffer worden van online oplichting. In 2023 waren dat er in Zuid-Holland ruim 300.000. Voor onze regio Haaglanden zien we dat gemiddeld zo’n 10 procent van de inwoners slachtoffer worden van deze manier van oplichting. In de gemeenten Rijswijk en Pijnacker-Nootdorp gaat het dus om ruim 5.000 mensen per gemeente.

Phishing
Phishing is een veelvoorkomende vorm van cybercrime. Bij phishing krijg je een e-mail waarin gevraagd wordt om geld of informatie waarbij de afzender zich voordoet voor bijvoorbeeld een bank of de Belastingdienst. Als je hier intrapt kan de verzender in veel gevallen bij jouw gegevens of zelfs geld van je bankrekening halen. Twee op de drie Nederlanders boven de 15 jaar heeft in 2023 wel een keer een phishing e-mail of bericht gekregen.

Cybercriminelen worden slimmer
De cybercrimepolitie geeft in een reactie aan dat de phishing mails steeds moeilijker te herkennen zijn: “Criminelen gebruiken steeds betere misleidende technieken om iemand te manipuleren voor geld of informatie. Ze doen zich voor als een organisatie of leggen heel veel tijdsdruk op je.”

Advies
De politie geeft het advies om altijd goed naar de afzender van het bericht te kijken. “Als je het bericht niet vertrouwt, klik het dan altijd weg. Wees de oplichter te slim af. Er zijn enkele dingen die je kan herkennen bij een online oplichter. Ze doen zich voor als een ander, ze maken misbruik van je emoties, ze gebruiken tijdsdruk, ze doen alsof er een noodgeval is, ze maken het persoonlijk en soms ze zijn extra vriendelijk.”

Wat doet de staat hier aan?
Het ministerie van Justitie en Veiligheid en ministerie van Binnenlandse Zaken zijn een meerderjarig campagne gestart zodat mensen niet meer in dit soort berichten in trappen. Als je het bericht niet vertrouwt, bekijk dan de afzender, als die niet vertrouwelijk is klik je het bericht weg.

Exacte getallen
Het precieze aantal mensen dat is opgelicht door online oplichting is lastig te achterhalen, omdat alleen gemeenten groter dan 70.000 inwoners in detail worden gemeten, maar het gemiddelde in de regio Haaglanden is 10 procent.