Asbest ontdekt in 96 woningen in Voorburg

Asbest ontdekt in 96 woningen in Voorburg

In de Voorburgse straten Emmastraat, Prins Hendrikstraat en Oranje Nassaustraat heeft woningcorporatie WoonInvest asbest aangetroffen in 96 woningen. Dit werd ontdekt tijdens voorbereidend onderzoek voor een grote renovatie van deze gemeentelijke monumenten. Asbest, dat voornamelijk in de muren zit, kan gevaarlijk zijn als de vezels worden ingeademd. Daarom hebben bewoners nu het dringende advies gekregen geen werkzaamheden aan de muren te verrichten.

Wat betekent dit voor de bewoners?
Bewoners hebben te horen gekregen dat het asbest veilig is zolang het niet wordt verstoord. Dit betekent dat het boren in muren, of zelfs het verwijderen van schroeven en pluggen, voorlopig niet meer is toegestaan. WoonInvest heeft beloofd de bewoners tegen het einde van het jaar verder te informeren over het asbest en de renovatieplannen.

Vervanging van de vloeren
De corporatie heeft ook goedkeuring gekregen van de gemeente om de verouderde houten vloeren te vervangen door moderne, lichte sandwichvloeren. Dit zou de historische waarde van de woningen niet aantasten, omdat de monumentale status alleen geldt voor de straatkant en het dak. Van de 96 woningen worden er nog 61 verhuurd, 19 tijdelijk via VPS, en 16 staan momenteel leeg zegt Vlietnieuws.

WoonInvest had eerder plannen om deze woningen te slopen, maar de gemeente heeft daar een stokje voor gestoken.