De gemeente Rijswijk werkt aan een inclusie- en anti-discriminatieagenda om discriminatie aan te pakken en diversiteit te bevorderen. Deze agenda komt voort uit het coalitieakkoord van 2022-2026, waarin de nadruk ligt op het bestrijden van discriminatie en het vergroten van maatschappelijke acceptatie. Rijswijk wil hiermee een samenleving creëren waar iedereen zich welkom voelt en gelijke kansen krijgt.
Discriminatiemonitor geeft problemen aan
Aanleiding voor de agenda is onder meer het VN-verdrag Handicap, dat vereist dat de gemeente werkt aan een toegankelijke samenleving. Ook de Discriminatiemonitor 2023 speelt een rol, waarin te zien is dat het aantal discriminatiemeldingen in Rijswijk hoger ligt dan in de regio Hollands Midden, met een stijging in 2023 ten opzichte van 2022. Dit heeft geleid tot vragen van politieke partijen die onder andere meer inzicht willen in de oorzaken.
Afkomst en huidskleur grootste uitdaging
Uit deze Discriminatiemonitor blijkt dat de meeste meldingen over discriminatie te maken hebben met afkomst of huidskleur, zonder meldingen van antisemitisme in 2023. Hoewel de gemeente Rijswijk al langer werkt aan inclusie, ontbreekt er een duidelijke visie als fundament voor de verschillende acties. Deze agenda biedt nu een kader om keuzes te maken en te zorgen voor een blijvende inzet.
Extra focus op artikel 1 uit Grondwet
GroenLinks, PvdA, PG&R, CDA en D66 stelden gezamenlijk voor om artikel 1 van de Grondwet – dat discriminatie verbiedt – zichtbaar te maken in het Huis van de Stad, bijvoorbeeld via een kunstwerk of plaquette. Dit voorstel wordt gesteund door wethouder Gijs van Malsen en kan worden gefinancierd uit bestaande middelen. Het voorstel onderstreept Rijswijk als een inclusieve stad. De gemeenteraad ging hier akkoord.
Vaste dag
Beter voor Rijswijk stelde initieel voor om het raadsvoorstel in te trekken en pleitte in plaats daarvan voor een jaarlijkse dag op 6 mei waarin de mens centraal staat, zonder iemand in “hokjes” te plaatsen. Dit voorstel werd echter niet in stemming gebracht.
Niet unaniem akkoord
Uiteindelijk stemde alleen Rijswijks Belang tegen het voorstel, omdat zij van mening zijn dat mensen te veel in hokjes worden geplaatst en er sprake is van te veel dwang in de benadering van het onderwerp. Deze inclusie- en anti-discriminatieagenda vormt volgens de gemeente Rijswijk een belangrijke stap in het streven naar een samenleving waar iedereen zich thuis voelt en gelijke kansen heeft.