Burgemeester Rijswijk roept landelijk op tot actie tegen vrouwenmoorden

Burgemeester Rijswijk roept landelijk op tot actie tegen vrouwenmoorden

Burgemeester Huri Sahin van Rijswijk doet een dringende oproep aan het kabinet om extra geld en middelen vrij te maken voor het bestrijden van femicide. In haar stad werden in 15 maanden drie vrouwen vermoord, wat volgens haar een nationaal probleem is.

Plan zonder voldoende middelen
Het plan van aanpak ‘Stop femicide’ werd voor de zomer gepresenteerd. Dit plan richt zich op het vroeg herkennen van waarschuwingssignalen en betere samenwerking tussen hulporganisaties, politie en justitie. Sahin vindt het echter zorgelijk dat dit plan niet kan worden uitgevoerd zonder extra middelen.

Schokkende cijfers
In Nederland wordt bijna iedere 8 dagen een vrouw vermoord door een man, vaak een (ex-)partner. In Rijswijk alleen al zijn er drie vrouwen omgebracht in een korte periode. De meest recente moord vond plaats op 23 september, toen de 38-jarige Paro werd doodgeschoten door haar buurman voor het gezicht van haar 4-jarige zoontje.

Oplossing
De burgemeester roept op om direct contact op te nemen als je het idee hebt dat je wordt bedreigd. Dit kan zowel met de politie als met de burgermeester zelf. Ze roept dan ook op om haar te mailen als je in een situatie zit die niet veilig aanvoelt. je kunt bellen naar 0800-2000 voor huiselijk geweld en in nood naar 112.