[VIDEO] De Rijswijkse Schouwburg opende vandaag 33 jaar geleden de deuren

[VIDEO] De Rijswijkse Schouwburg opende vandaag 33 jaar geleden de deuren

Op 19 oktober 1991, vandaag 33 jaar geleden, werd de vernieuwde Rijswijkse Schouwburg feestelijk geopend, een historische gebeurtenis die een nieuw hoofdstuk inluidde voor cultuur en vermaak in Rijswijk. Na jaren van groeiende populariteit en de behoefte aan een moderner en groter theatergebouw, was de opening van de vernieuwde schouwburg een mijlpaal voor zowel de gemeente als de inwoners die hiermee voor het eerst een eigen schouwburggebouw kregen.

Geschiedenis van de Schouwburg in Rijswijk
Voor de komst van de Rijswijkse Schouwburg werd er toneelgespeeld in het patronaatsgebouw Pax Intrantibus aan de Van Vredenburchweg. Later werd de aula van de Rijswijkse Openbare Scholengemeenschap (ROS) aan de Karmozijnstraat zodanig aangepast dat daar voor het eerst regelmatig voorstellingen konden worden gehouden.

Besprekingen duurde 14 jaar
Veel nu bekende artiesten traden toen op in wat in de volksmond ‘De Kleine Schouwburg’ heette. Vanwege de beperkingen daarvan werd er echter nagedacht over de bouw van een echt op theatervoorstellingen uitgeruste schouwburg. De beslissing daarover ging niet over één nacht ijs. De besprekingen startten in 1973. Pas in september 1987 besloot de gemeente een voorbereidingskrediet van 100.000 gulden beschikbaar te stellen voor een ontwerp.

Locatie was niet beschikbaar
De Schouwburg kon alleen niet zonder slag of stoot gebouwd worden. Nadat de gemeenteraad akkoord ging met het budget van 11,1 miljoen gulden, kreeg de gemeente met een hobbel te maken. Veel oudere Rijswijkers zullen zich namelijk als de dag van gisteren kunnen herinneren dat de Rijswijkse ondernemer Ab Kropff al sinds 1968 met zijn ELF benzinestation op de plek zat waar de schouwburg gebouwd moest worden.

Familiebedrijf
Het benzinestation was een familiebedrijf en een begrip in Rijswijk. We spraken met Albert, de zoon van de ondernemer: “Mijn vader had ontzettend veel klandizie, ook in tijd van oliecrisis. Iedereen kon bij hem terecht voor benzine, maar ook voor kleinere dingen zoals sigaretten, maar ook broodjes die zijn vrouw vers voor hem maakte. Ook had hij veel omzet van de gemeenteambtenaren, want het gemeentehuis stond naast de pomp.

Niet in de weg zitten
Ab zelf wilde de bouw niet in de weg zitten, maar wilde wel schadeloos gesteld worden. Aan het begin van 1990 gaf hij een interview en zei: “Ik heb nog een contract voor 5 jaar tot 31 december 1994 en dat wil ik hier afmaken. Dit is mijn bestaan en dit is mijn broodwinning. De gemeente mag me uitkopen voor 180.000 gulden netto voor de komende vijf jaar. Ik wil echt de schouwburg niet tegenhouden, maar ik wil door kunnen gaan op hetzelfde niveau als ik nu bezig ben.”

Wethouder zag in 1990 een kleine hobbel
De verantwoordelijk wethouder Willem van der Ende was van mening dat er een overeenstemming moest komen met Kropff. Hij zei: “Dit is een molshoop in het proces die eigenlijk al opgeruimd had moeten zijn.” Hij bedoelde dit niet onaardig, maar plaatste het in de context: “We hebben de Alpen beklommen voor de bouw van de nieuwe Schouwburg en daarbij is dit een kleine hobbel.” Het bedrag wat Kropff vroeg was op de totale begroting misschien wel te overzien. Van der Ende: “Op een begroting van 11,1 miljoen lijkt de afkoop niet veel, maar het is toch een hoop geld.”

Opening volgens planning
Uiteindelijk gingen alle seinen op groen. Ab Kropff kreeg van de gemeente een geldbedrag van 500.000 gulden en hij ging met pensioen om vrijwilligerswerk te gaan doen bij de Rijswijkse manege naast Drievliet. De wethouder voorspelde de opening in september/oktober 1991 en dat lukte. Op 19 oktober 1991 opende burgemeester Pieter Roscam Abbing samen met minister Hedy d’Ancona de Rijswijkse Schouwburg.

Inbraak voor opening
Twee dagen voor de opening was er ook een ‘onofficiële’ opening. Inbrekers verschaften zich namelijk via een klein raampje toegang tot de Schouwburg en richtte een flinke ravage aan in de kantoren. De 500 kilo zware kluis werd via het bekende trapje van de horeca naar de foyer naar beneden gesleept. Van de trap was niet veel over. “We kunnen wel doordraaien. De telefoonlijn doet het, de kaartverkoop loopt door en de inbrekers zijn niet op het toneel geweest, dus de voorstellingen kunnen ook doorgaan”, aldus de heer van Oort van de Rijswijkse Schouwburg in 1991.

Veel herinneringen
De Rijswijkse Schouwburg, vandaag 33 jaar geleden geopend en vele culturele herinneringen rijker.