Donderdagavond werd de beeldvormende vergadering van de gemeenteraad gehouden met als onderwerp het asielzoekerscentrum, dat op de planning staat voor de opvang van 250 asielzoekers aan de Noordweg/Noordorpseweg. Voor deze vergadering werd de raadszaal verbouwd om de ruim 30 inwoners te kunnen ontvangen die de vergadering bijwoonde. Voorafgaand aan deze vergadering zijn er 17 participatiesessies geweest.
Petitie aangeboden
Voorafgaand aan de vergadering werd er nog een petitie aangeboden aan Daniel de Wolf als voorzitter van de vergadering. De petitie is ondertekend door 1.886 mensen die tegen de komst van het AZC zijn.
Wat staat er op de agenda
De gemeenteraad wordt gevraagd om in te stemmen met het uitvoeringsplan voor de ontwikkeling van asielopvang en flexwoningen op een gebied in Pijnacker, tussen de Noordweg/Nootdorpseweg en de Rijskade. Het plan omvat de realisatie van duurzame asielopvang voor 250 personen en 150 flexwoningen voor een periode van tien jaar. De flexwoningen worden ingezet voor spoedzoekers en starters. Spoedzoekers zijn mensen die door een uitzonderlijke situatie per direct op zoek zijn naar een woning.
Gezinnen met kinderen
De opvang in Pijnacker is specifiek bedoeld voor volwassenen en gezinnen met kinderen omdat dit het beste past bij de gemeente, waarbij de voorkeur uitgaat naar gezinnen die al minimaal zes maanden in procedure zitten en mogen werken. Alleenstaande Minderjarige Vluchtelingen (AMV) worden niet op deze locatie gehuisvest. Als er geen gezinnen met kinderen beschikbaar zijn dan blijven woningen niet leegstaan en zullen wel andere doelgroepen worden toegelaten. Het COA heeft eerder aangegeven dat 70% van de instroom alleenstaande mannen betreft. De kans zou daarmee aanzienlijk genoemd kunnen worden dat deze doelgroep daarmee ook in Pijnacker verwelkomd gaan worden. In welke verdeling dat zal zijn blijft voor nu onduidelijk.
Bang voor wat er gaat komen
Er waren drie insprekers. De eerste inspreker voelde zich betrokken bij de asielzoekers en sprak de gemeenteraad positief toe over het plan. Andere insprekers waren een stukje kritischer. Zo werd er gesproken over angst door een inspreker die het AZC in zijn achtertuin krijgt. “We zijn bang voor wat er gaat komen. Niet alleen de veiligheid, maar ook de ontsluiting van de weg. De weg is erg druk. Er komt weer een ontsluiting of een rotonde of een overgang. Het verkeer staat al stil en het is erg druk.”
Verkeersontsluiting
Er moeten ook aanpassingen aan het wegennet gedaan worden omdat er meer autoverkeer en langzaam verkeer zal ontstaan. Wethouder van Kuppeveld: “Van rotonde tot rotonde moet gekeken worden naar de beste manier. Hiervoor moet een onderzoek gedaan worden dat een kostenpost met zich meebrengt van €50.000,00. Voor de ontsluiting van de weg willen we het COA ook een bijdrage vragen. Voor de rest moet het uit de gemeentelijke begroting gehaald worden omdat dit ook breder doel dient.”
Kritische noten van bewonersinitiatief
Annemieke Huisman sprak de raad toe namens het bewonersinitiatief Noord tegen AZC en uitte haar zorgen over het plan voor de asielopvang en flexwoningen. Zij vroeg zich af of het verstandig is het plan door te zetten, vooral gezien het ontbreken van een haalbaarheidsonderzoek. De veiligheid baart haar ook zorgen met slechts één politieauto voor drie dorpen, terwijl boa-capaciteit slechts beperkt uitbreidt. Ten slotte stelde ze dat het plan lijkt op een voldongen feit, hoewel belangrijke locatievraagstukken zoals scholen, bijvoorbeeld de Schatkaart of Josephschool, nog onduidelijk zijn.
Debat in de raad
Tijdens de vergadering werden door verschillende partijen vragen gesteld door partijen. Zo werden onder andere vragen gesteld door Progressief Pijnacker-Nootdorp over de opvang van de scholen. Hierover zei wethouder Marieke van Bijnen: “Als er meer kinderen in het dorp komen wonen dan kunnen scholen het niet behappen, maar scholen hebben aangeboden om te helpen en zorgen dat de opvang van leerlingen worden georganiseerd.” De taaldruk wordt niet bij de scholen gelegd: “De eerste jaren gaan de kinderen naar extra taalklassen. Die hebben we nu ook al in Pijnacker en Nootdorp. Er zullen extra taalklassen komen dichter in de buurt van het AZC. Later gaan ze naar de gewonen school,” aldus de wethouder.
Spreidingswet afwachten?
Gert-Jan Klapwijk van de VVD vroeg zich af of Pijnacker-Nootdorp niet beter had kunnen wachten nu de spreidingswet op de wip staat. Ook vindt hij dat het beter zou zijn om te wachten tot de juridische en financiële kaders helder zijn. Wethouder Frank van Kuppeveld liet hierop weten dat we onze verantwoordelijkheid moeten nemen. “We moeten opvang bieden conform de spreidingswet. Dit is iets dat door gemeentes moet gebeuren. Daarmee tonen we solidariteit voor elkaar. Als wij het niet doen dan moeten de gemeenten om ons heen het doen.” Klapwijk stelde dat hij vindt dat we door dit standpunt in te nemen de ogen voor de landelijke ontwikkeling sluiten. “Moeten we niet die ontwikkeling volgen voordat we dit besluit nemen?”
Maatschappelijke opdracht
Wethouder van Kuppeveld gaf later in de beantwoording van de vragen van de raad uit dat hij het niet relevant vindt om te wachten op het sneuvelen van de spreidingswet omdat het college wil bijdragen. “We vinden dat we vanuit solidariteit opvang moeten bieden. De spreidingswet dwingt de opvang, maar wij zien het als een maatschappelijke opdracht.”
Slechts één locatie voorgesteld aan de raad
Er werden ook kritische vragen gesteld over de locatie is voorgesteld. De fractie van Gemeentebelangen had liever meerdere voorstellen gezien. “Nu lijkt het mij een beetje van dit is het en daar blijft het bij. Dat is voor ons niet de manier waarop het zou moeten gaan,” aldus Bernard Minderhoud. De wethouder gaf hierop aan dat de gemeenteraad bouwstenen heeft meegegeven op basis waarvan het onderzoek is gedaan gedaan en dat hierbij rekening is gehouden met de omgevingsvisie. “Hierdoor vielen veel locaties af. We hebben getrechterd en ons inziens is dit de enige locatie die aan de eisen voldoet,” aldus wethouder van Kuppeveld.
Grote gevolgen bij uitblijven akkoord
CDA Pijnacker-Nootdorp sorteerde voor op de mogelijkheid dat het voorstel het mogelijk niet zou kunnen halen in de beluistvormende vergadering. “Onze opdracht blijft dan wel bestaan. Wat zou dit betekenen voor Pijnacker-Nootdorp?” Van Kuppeveld was hier duidelijk over: “Als we het niet doen dan zijn we de regie kwijt als gemeente en de flexwoningen waarschijnlijk ook. maar, we weten niet hoe de Provincie dan gaat handelen. Misschien laten ze ons dan wel meer asielzoekers opnemen. Als dat zou gebeuren dan kan dat eventueel ten koste gaan van andere bouwprojecten.” CDA PN vroeg ook wat het bestuurlijk zou betekenen als het plan niet niet wordt aangenomen. Wethouder van Kuppeveld geeft daarop ook aan dat het bestuurlijk geen positief signaal zou zijn richting de Provincie en dat het de samenwerking op scherp kan zetten voor andere onderhandelingen in de toekomst.”
Asielzoekers bij van der Valk
Er worden op dit moment al een tijd asielzoekers opgevangen in het van der Valk hotel. De wethouder zegt hierover dat het COA gaat over deze opvang. Zij nemen het besluit over wat er met deze mensen gaat gebeuren. Na 2026 wordt er opnieuw gekeken naar de situatie. Dan gaat er een nieuwe fase in van de spreidingswet. Iedere twee jaar wordt een nieuw besluit genomen over het target.
Besluit volgt op 3 december
Tijdens een beeldvormende vergadering worden geen oordelen gevormd. Het is dus niet direct duidelijk hoe alle partijen in de wedstrijd zitten. Op 28 november wordt tijdens de oordeelvormende vergadering verder gesproken over dit onderwerp. Op 3 december wordt vervolgens een besluit genomen of en eventueel onder welke voorwaarden er een AZC in Pijnacker-Nootdorp komt.