Meerderheid gemeenteraad stemt tegen komst van asielzoekerscentrum

Meerderheid gemeenteraad stemt tegen komst van asielzoekerscentrum

De raadszaal van Pijnacker-Nootdorp zat vol met inwoners die kwamen om het besluit te horen vallen over of er een asielzoekerscentrum komt in Pijnacker-Nootdorp. Ruim 40 mensen zaten op de stoelen met daaromheen  flink wat handhavers en beveiligers.

Wel of geen asielzoekerscentrum
De reden: De gemeenteraad werd gevraagd om in te stemmen met het uitvoeringsplan voor de ontwikkeling van asielopvang en flexwoningen op een gebied in Pijnacker, tussen de Noordweg/Nootdorpseweg en de Rijskade. Het plan omvat de realisatie van duurzame asielopvang voor 250 personen en 150 flexwoningen voor een periode van tien jaar. De flexwoningen worden ingezet voor spoedzoekers en starters. Spoedzoekers zijn mensen die door een uitzonderlijke situatie per direct op zoek zijn naar een woning.

Discussiepunten ingebracht
Voordat er gestemd werd op het voorstel werd een motie (discussiepunt waar over gestemd wordt) ingediend door de fracties van CDA, Progressief PN, Partij voor de Dieren en CU/SGP waarbij aangetekend werd dat grootschalige doorstroomlocaties niet de oplossing zijn voor het gebrek aan reguliere asielzoekerscentra en dat de realisatie van een grootschalige doorstroomlocatie in Pijnacker-Nootdorp ongewenst is. De overheid wil tweederde van de begroting omlaag brengen omdat de instroom van asielzoekers omlaag zou gaan, maar volgens de partijen lijkt er op dat de instroom zeker niet kleiner wordt. Gelet op de grote financiële onzekerheden over de begroting van het ministerie van Asiel en Migratie (en daarmee het COA) willen de partijen dat er ondubbelzinnige afspraken gemaakt en vastgelegd worden in de bestuursovereenkomst met het COA.

Kritische woorden richting ministerie
Ook werd er middels een tweede motie kritische signalen geuit door dezelfde partijen richting de minister van asiel en migratie. “De spreidingswet is actief en daarbij hoort een verdeelbesluit dat voor 31 december 2024 genomen moet worden. Het is niet duidelijk of de minister het verdeelbesluit tijdig gaat nemen. Als de minister de wet niet volgt, dan kan niet verwacht worden dat wij dat als gemeente wel moeten doen,” aldus Janno Meijer van CDA Pijnacker-Nootdorp. Sylvia Markering van D66 gaf aan dit voorstel ook te steunen.

Aanspreken minister gaat te ver
Gert -Jan Klapwijk steunt het voorstel niet. “Ik begrijp de zorg die ontstaan is, maar je het niet vertrouwt dan biedt dit ook geen garanties. Ik snap de inhoudende zorg, maar kan er niet achter staan. Gaan we als gemeente als PN de minister instructie geven? Daar is de Tweede Kamer voor.” Ook Trots en Gemeentebelangen en fractie Graafland vinden dat dit punt in de Tweede Kamer thuis hoort. Ook Marvin Bal van Fractie Bal steunt de beide moties niet.

Voorstel nipt weggestemd
De meerderheid van de gemeenteraad stemde tegen het voorstel. Eerlijk Alternatief, Gemeentebelangen en VVD stemde samen met Trots, Fractie Graafland,Fractie Bal tegen. Hiermee is de stemming met 16 stemmen tegen en 15 stemmen voor afgewezen.