Dinsdag heeft de gemeenteraad een debat gevoerd over de visie ‘Armoedevrij Rijswijk’ en deze vastgesteld. Alleen CDA Rijswijk stemde tegen het voorstel. Dit besluit met een belangrijke stap zijn in het beleid rondom armoedebestrijding en schuldenpreventie in de gemeente.
Visie op armoede en kansengelijkheid
De gemeente Rijswijk wil een visie ontwikkelen op armoede en schuldenpreventie. Rijswijkers wil dat een leven in armoede niet gelijkstaat aan een leven zonder kansen. Met een heldere visie gericht armoedebeleid willen ze armoede bestrijden en gelijke kansen bevorderen. Het is in de bestrijding van armoede belangrijk dat samenwerking gestimuleerd wordt door verschillende partijen om schulden voorkomen. De gemeente vindt het in de strijd om de armoede aan te pakken, belangrijk om te kijken naar de lessen die ze kunnen leren van de inwoners.
Focus op kinderarmoede
Met de nieuwe visie wil de gemeente schulden bij inwoners proberen te voorkomen en een samenwerking creëren waarin schulden uiteindelijk tot het verleden behoren. Dit willen ze doen door verschillende partijen samen te laten werken die armoede kunnen bestrijden. Er moet ook focus komen om kinderarmoede te doorbreken.
Financiële middelen
De benodigde middelen voor de uitvoering van deze visie zijn volledig gedekt binnen de gemeentelijke begroting van 2025-2028. Specifiek is er €100.000 beschikbaar voor 2025 en €300.000 per jaar van 2026 tot 2028. Deze financiering zal bijdragen aan een duurzame oplossing voor armoede en zou op termijn moeten leiden tot lagere kosten voor sociale voorzieningen.
Partijden debatteren
Menno Ezinga van de VVD is van mening dat we niemand moeten laten vallen en hulp bieden waar we kunnen en dat er een lokale visie gepresenteerd is waar we mee aan de slag kunnen. Wil van Nunen van de PvdA gaf in haar betoog aan dat ze vindt dat de Rijswijkse inwoners met goede adviezen zijn gekomen en vraagt de wethouder goed te luisteren naar die signalen. Maaike Harmsen van de Christenunie vroeg aandacht voor mensen die in armoede leven tijdens de feestdagen: “Iedereen heeft kerststress deze week. Wie in armoede leeft, heeft dubbele kerststress.”
CDA niet tegen armoedebeleid
“De wethouder heeft toegegeven dat hij de inwonersraad niet om advies heeft gevraagd en ook vindt het CDA dat het te weinig ging over het voorkomen en opheffen van armoede”, aldus Hema van Schie. Ze geeft verder aan niet tegen het armoedebeleid te zijn “maar we vinden dat armoede moet worden voorkomen en zo snel mogelijk moet worden opgeheven.”
Wij. Rijswijk wil het voorstel scherper
Irene Jansen-Dirkx van Wij. Rijswijk diende een wijziging op het voorstel in. Ze vroeg daarmee om een compromis omdat ze het voorstel scherper wil zien. “We willen dat duidelijk wordt dat alle Rijswijkers die hulp nodig ook gezien worden. Ze stelde voor om samen met de Inwonersraad Armoedeverlichting te gaan analyseren welke doelgroepen geholpen zijn met selectieve ondersteuning vanuit de minimaregelingen. Hierbij moet gebruik gemaakt worden van maatwerk toegepast op de
levenssituatie en welk levensgebied aandacht nodig heeft.
Muggenziften
Menno Ezinga van de VVD was ook scherp in zijn uitspraken richting Jansen-Dirkx: “U bent op dit punt aan het muggenziften.” Jansen-Dirkx was het hier niet mee eens. Zij vindt dat nu niet alle partijen aan bod komen in het voorstel. Zij vindt dat er compromissen gemaakt moeten worden. Ezinga vindt dat de wens al in het voorstel staat. Het voorstel van Wij. Rijswijk kon echter niet op meerderheid van de raad rekenen.
Burgers adviseren de raad
Rens Veenstra van D66 vindt dat er voldoende toezeggingen zijn gedaan door de wethouder dat er goed geluisterd gaat worden naar de inwoners van Rijswijk op dit onderwerp. “Participatiebeleid betekent in dit geval dat de burgers naast de adviesraad ook de hele raad adviseren en daar moet naar geluisterd worden.” Ook Helma van Schie beaamt dit en sluit zich daarmee aan bij Veerman.
Trots op de visie
Wethouder Armoedebestrijding Gijs van Malsen geeft in een reactie aan dat hij trots is op de visie en op de brede samenwerking die eraan voorafging: “Er leven in Rijswijk naar schatting 3.500 mensen rond de armoedegrens. En een nog grotere groep houdt het hoofd net boven water. Als overheid hebben we de plicht de bestaanszekerheid van onze inwoners te garanderen.”