Politie Basisteam Rijswijk waarschuwt voor actieve nepagenten

Politie Basisteam Rijswijk waarschuwt voor actieve nepagenten

Politie Basisteam Rijswijk waarschuwt voor actieve oplichters die zich voordoen als politieagenten. Deze zogenaamde nepagenten bellen voornamelijk oudere inwoners op en proberen op slinkse wijze waardevolle spullen of bankgegevens te bemachtigen. Soms gaan ze zelfs zover dat ze aan de deur komen en zich legitimeren met valse politie-identificatie. Het is belangrijk om alert te zijn en te weten hoe u uzelf en anderen kunt beschermen.

Hoe werken de nepagenten?
De daders bellen hun slachtoffers op en doen alsof ze van de politie zijn. Vaak gebruiken ze de naam van een echte agent om geloofwaardig over te komen. Tijdens het gesprek stellen ze vragen over waardevolle spullen, zoals sieraden, geld of bankpassen, en bieden ze aan deze spullen ‘veilig te bewaren’. Vervolgens sturen ze iemand naar de woning om de spullen op te halen. Als ze aan de deur komen, dragen deze oplichters soms delen van een politie-uniform en tonen ze een vals legitimatiebewijs. Ze proberen slachtoffers zo te overtuigen hen binnen te laten en waardevolle spullen af te geven.

Wat kunt u doen als u wordt gebeld?
Wordt u gebeld door iemand die zich voordoet als politieagent en vragen stelt over uw kostbaarheden of bankgegevens? Hang dan direct op. Controleer de echtheid van het telefoontje door zelf de politie te bellen via 0900-8844. Gebruik hiervoor nooit het nummer dat de beller heeft gegeven. Mocht u per ongeluk toch informatie gedeeld hebben, laat dan niemand binnen en neem direct contact op met de politie.

Wat kunt u doen als er iemand aan de deur staat?
Staat er iemand aan de deur die zegt van de politie te zijn? Open de deur niet zomaar. Vraag altijd om een geldig politielegitimatiebewijs. Dit is een kaart van polycarbonaat waarop een naam, personeelsnummer en pasfoto staan, en die voorzien is van meerdere echtheidskenmerken. Twijfelt u aan de echtheid? Bel dan de politie via 112 om het legitimatiebewijs te controleren. Politiemedewerkers in burgerkleding zullen altijd uit eigen beweging hun legitimatie tonen. Mocht u het niet vertrouwen, laat dan de persoon niet binnen en meld de situatie direct aan de politie.

Wat doet de politie?
Als u bent gebeld door een nepagent of bezoek heeft gehad van iemand met een valse identiteit, komt de politie ter plaatse. Ook als er geen schade is aangericht, wordt er aangifte opgenomen. De politie probeert via onderzoek meer informatie te achterhalen over de daders. Uw melding is cruciaal om dit soort oplichters te stoppen.

Wat kunt u zelf doen?
Informeer uw familie, vrienden en buren, vooral ouderen, over deze werkwijze van nepagenten. Praat met uw ouders of grootouders en benadruk dat ze voorzichtig moeten zijn. Wordt u gebeld of benadert iemand u met een twijfelachtig verhaal? Bel de politie via 0900-8844 of via 112 bij spoed.