In het Kruisvaarderspark in Rijswijk geldt sinds 12 december een samenscholingsverbod. Dit verbod, ingesteld door de gemeente Rijswijk, moet overlast verminderen en de rust in het park herstellen. De maatregel geldt dagelijks tussen 08:00 en 19:00 uur en duurt voorlopig tot 1 februari. Na die datum wordt bekeken of verlenging nodig is.
Waarom is het verbod ingesteld?
Het samenscholingsverbod is een reactie op klachten van buurtbewoners over overlast zoals intimiderend gedrag, lawaai en geweld. Burgemeester Huri Sahin benadrukt in een flyer: “We accepteren deze overlast (intimiderend gedrag, veel lawaai en geweld, red.) niet. Alleen meer politie op straat is niet genoeg. Daarom nemen we extra maatregelen.” Sinds donderdag hangt er ook een beveiligingscamera in het park om toezicht te houden.
Jongeren voelen zich aangesproken
Jongeren die het park bezoeken, voelen zich aangesproken. Scholier Benjamin vertelt: “Ik vind het eigenlijk een beetje onzin dat er een samenscholingsverbod is. We deden niet echt iets verkeerd hierzo. We hangen rond in het bos. Dat is wat jongeren doen toch? Dat pakken ze ons nu af. Dat vind ik jammer.” Hij voegt eraan toe: “Maar we doen niemand iets aan en zijn beleefd tegen buurtbewoners.”
Ook andere scholieren hebben hun mening. Erin zegt: “Er gebeurden wel dingen die niet goed zijn, zoals vechten, maar een samenscholingsverbod is overdreven. Ze kunnen beter een livecamera neerzetten, dan weten ze wie je bent en doe je niets.”
Hoe wordt het gehandhaafd?
Naast het samenscholingsverbod zet de politie extra middelen in, zoals toezicht met een politiebusje en gesprekken met jongeren. De wijkagent legt uit: “Het is om de rust weer terug te brengen. Er lopen mensen met honden en andere bezoekers die hebben geklaagd.” Vrijdagmiddag sprak hij met een groep scholieren en drukte hen op het hart: “Hé jongens, wel met maximaal twee hoor.”