Er ligt flink wat zwerfafval op de op- en afrit van de snelweg in de Plaspoelpolder. Marc Weterings van Rijswijks Belang heeft dit opgemerkt en is hier niet blij mee. Hij stelde vragen aan de wethouder en wilde weten of de gemeente op de hoogte is van de rommel. Dit blijkt zo te zijn. Ook wijst Weterings zich op de mogelijke terughoudendheid voor ondernemers om zich niet te willen vestigen in de Plaspoelpolder door het zwerfafval.
Bekend probleem
De wethouder beantwoorde de vragen tijdens de raadsvergadering instemmend. “We zijn op de hoogte en vinden het net als u geen positieve uitstraling voor de gemeente Rijswijk.” Of het ondernemers afschrikt is voor de gemeente onbekend terrein. “Dat is mogelijk, maar we hebben geen signalen dat ondernemers hun vestigingsbesluit hier op baseren,” aldus wethouder Mark Wit.
Niet verantwoording van gemeente
De gemeente Rijswijk is niet verantwoordelijk voor het beheer en onderhoud van de op- en afritten van de A4. Dit valt onder de verantwoordelijkheid van Rijkswaterstaat. “Eventuele acties met betrekking tot het opruimen van afval dienen door hen te worden ondernomen,” zo vervolgt de wethouder. “De gemeente Rijswijk kan en mag geen werkzaamheden uitvoeren op de rijkswegen en bijbehorende infrastructuur.”
Probleem niet zomaar op te lossen
Rijkswaterstaat is bekend met het probleem van het zwerfafval bij de op- en afritten en ruimt deze locaties ook op in een reguliere onderhoudscyclus, de frequentie daarvan is ons niet bekend. Wit: “Helaas blijft het niet lang schoon en wordt er door weggebruikers veel afval gedumpt bij de op- en afritten.”
Weterings reageert boos
“Ik vind het een teleurstellend antwoord, wij begrijpen dat u niet verantwoordelijk bent, en wij begrijpen dat u geen werkzaamheden mag uitvoeren op de rijkswegen en bijbehorende infrastructuur. Wat wij niet begrijpen is dat u niet proactief aan de slag bent gegaan met onze vragen om direct in contact te treden met Rijkswaterstaat om hiermee aan de slag te gaan.” Met een stemverheffing kondigde Weterings aan een verzoek in te dienen om de wethouder op te dragen om alsnog in gesprek te gaan met Rijkswaterstaat. Wethouder Mark Wit bevestigde voordat het verzoek door Weterings werd ingediend nogmaals dat hij Rijkswaterstaat zal vragen om de op- en afritten in de gaten te houden.