In Rijswijk worden steeds meer pakketjes bezorgd. Veel mensen bestellen online, van kleding tot elektronica. Toch staan pakketbezorgers vaak voor een dichte deur: de ontvanger is dan niet thuis. Dat zorgt voor extra ritjes, meer drukte op de weg en extra kosten voor de bezorgdienst. Experts pleiten nu voor een boete. Rijswijk.tv sprak met DHL, PostNL en Rijswijkers.
Plan je bezorgmoment beter
Sommige deskundigen, zoals Pieter Van den Broecke van Manhattan Associates, vinden dat mensen een boete moeten krijgen als ze niet thuis zijn bij de bezorging. Zo leren mensen beter plannen en denken ze vooraf goed na over het moment waarop hun pakket komt. Een boete zou ervoor zorgen dat mensen bewuster kiezen voor een tijdstip waarop ze echt thuis zijn.
Gevolgen voor Rijswijk
In wijken zoals Te Werve, Cromvliet en Steenvoorde rijden dagelijks busjes van PostNL, DHL en andere bezorgdiensten rond. Als mensen niet thuis zijn, moeten die busjes soms meerdere keren door dezelfde straat rijden. Dat is slecht voor het milieu en maakt de straten drukker.
DHL is duidelijk
DHL vindt er het zijne van: zij zien een boete voor consumenten helemaal niet zitten. Volgens DHL moeten bezorgdiensten zich aanpassen aan de wensen van de klant, en niet andersom. “Dat is natuurlijk de omgekeerde wereld: de consument die zich moet aanpassen aan de eisen van de dienstverlener,” zegt een woordvoerder van DHL. “In de eerste plaats komt 98% van de pakketten in één keer goed aan. Dat lukt omdat we allerlei opties bieden waarmee de klant zelf de regie houdt.”
Bij DHL kunnen klanten bijvoorbeeld tijdens het bezorgproces nog aangeven dat ze hun pakket liever bij een servicepunt laten afleveren. Dat gebeurt bij zo’n 10% van de zendingen. Volgens DHL is dat een voorbeeld van klantvriendelijkheid en flexibiliteit, iets wat volgens hen beter werkt dan boetes uitdelen.
PostNL zet in op keuzevrijheid
“Wij zetten juist in op meer keuzevrijheid voor consumenten,” zegt PostNL. “Al ruim 2,3 miljoen mensen hebben hun bezorgvoorkeuren ingesteld via de PostNL App of hun account.” Volgens PostNL groeit het aantal mensen dat kiest voor bezorging buitenshuis ook snel. “We zien steeds vaker dat mensen hun pakket direct laten afleveren bij een retailer of in een pakketautomaat, bijvoorbeeld bij winkelcentrum In de Bogaard. Zo kunnen ze hun pakket ophalen wanneer het hen uitkomt.”
PostNL benadrukt dat ze met hun netwerk van 5700 PostNL-punten en 1100 pakketautomaten volop inzetten op gemak voor de klant én minder onnodige ritjes.
Rijswijkers vinden het onzin
“Ik vind het schandalig. Hoezo zijn wij de dupe?” vertelt een Rijswijker ons. “Ik moet gewoon werken en dan wordt mijn pakket voor de deur gelegd. Belachelijk,” gaat hij verder. “Mensen beboeten heeft geen enkele zin. Als ik weet dat ik niet thuis ben, laat ik het bezorgen bij een afhaalpunt,” vertelt een ander ons.