Rijswijk staat voor een grote uitdaging op het gebied van wonen. De gemiddelde wachttijd voor een sociale huurwoning is inmiddels opgelopen tot 6 jaar en 10 maanden. Dit blijkt uit cijfers van Woonnet Haaglanden. Vorige week plaatsten we een artikel over het belang van inschrijven. Rijswijk.tv deed onderzoek en sprak met directeur-bestuurder Rob van den Broeke van Rijswijk Wonen. Rob legt uit waarom de wachttijd zo hoog is en wat er wordt gedaan om het woningtekort aan te pakken.
Populaire locatie, schaarse ruimte
Rijswijk is een gewilde plek om te wonen, mede door de ligging vlakbij Den Haag. “Rijswijk wordt gezien als een stad, met dorpse trekken. Het heeft veel voorzieningen en is goed bereikbaar, zowel met de auto als met het openbaar vervoer,” aldus Rob. Deze populariteit zorgt ervoor dat de vraag naar woningen groot is, terwijl sociale huur niet of nauwelijks groeit.
Uit cijfers van Woonnet Haaglanden blijkt dat er in de regio Haaglanden per 1 januari 2025 naar schatting 206.000 mensen ingeschreven zijn. In 2024 werden er in de regio Haaglanden 7.313 sociale huurwoningen verhuurd, wat slechts een druppel op de gloeiende plaat is in verhouding tot het aantal mensen dat op zoek is naar een woning.
Vergelijking met regio
Uit cijfers van Woonnet Haaglanden blijkt dat de wachttijd voor een sociale huurwoning in Rijswijk in 2023 gemiddeld 70,5 maanden was. Ter vergelijking: in de hele regio lag de wachttijd toen op 73 maanden. Voor 2024 zijn er nog geen definitieve cijfers, maar de eerste schattingen laten zien dat de wachttijd in Rijswijk mogelijk oploopt naar 74,1 maanden. In de hele regio zou dat zelfs 77,8 maanden zijn. Woonnet Haaglanden benadrukt dat het hier gaat om gemiddelde wachttijden over een langere periode, niet op één vaste peildatum. De definitieve cijfers voor 2024 worden later dit jaar verwacht.
Nieuwbouw en creatieve oplossingen
Om het tekort aan te pakken, wordt er hard gewerkt aan nieuwbouwprojecten. “We hebben de afgelopen vijf jaar zo’n 500 nieuwe woningen gebouwd,” vertelt Rob. “Maar de doorlooptijd van een nieuwbouwproject is lang. Er zijn veel procedures en regels waar we aan moeten voldoen, en de ruimte is schaars. “We hebben nu veel nieuwbouw in voorbereiding; dit gaat op enig moment verlichting geven. Punt is overigens niet dat er te weinig wordt gebouwd in Rijswijk, maar dat het aandeel sociale huur veel te laag is,” vertelt Rob.
Naast nieuwbouw wordt er gekeken naar andere oplossingen. Zo experimenteert Rijswijk Wonen met zogenaamde ‘friendscontracten’, waarbij twee of drie mensen samenwonen in één woning. “Dit kan helpen om de woningvoorraad beter te benutten,” legt Rob uit. “We zien dat veel mensen alleen wonen. Als we daar twee of drie mensen van kunnen maken, helpen we meer mensen aan een woning.”
Doorstroming van belang
Ook wordt er gewerkt aan doorstroming. “Onze doorstroommakelaar helpt ouderen om te verhuizen naar een kleiner appartement. Hierdoor komen er eengezinswoningen vrij voor starters,” zegt Rob.
Verschillende meningen
Er heerst veel onvrede bij Rijswijkers wat betreft wonen. “Als je minimaal 15 jaar ingeschreven staat, heb je een kansje… maar er liggen altijd anderen op de loer,” vertelt iemand ons. ”Er is geen fatsoenlijke woning te krijgen via Woonnet Haaglanden. Elk jaar huurverhoging, maar onderhoud? Ho maar,” vertelt een andere Rijswijker. Geduld wordt ook beloond, vertelt iemand ons: “Eindelijk, na 13 jaar, heb ik een 4-kamerwoning. Perfect, en op de plek waar ik ooit stage liep. Het is dus zeker belangrijk dat je ingeschreven staat. Ik woon nu een jaar en twee maanden op mezelf, en het bevalt me perfect!”.
Invloed van statushouders
Er wordt vaak gedacht dat statushouders een grote invloed hebben op de woningnood, maar volgens Rob valt dit mee. “Landelijk onderzoek laat zien dat gemiddeld slechts 10% van de verhuurde woningen naar statushouders gaat. Het is dus niet waar dat zij de oorzaak zijn van de wooncrisis. Maar het helpt natuurlijk niet als er meer groepen zijn die op dezelfde woningvoorraad azen.” ”De groeiende groep urgenten en mensen die met voorrang gehuisvest moeten worden, vormt een veel groter probleem. Thans gaat 30-40% van alle verhuringen naar deze groepen. Dat zet de verhuurbaarheid voor andere woningzoekenden sterk onder druk,” vertelt Rob ons.
Toekomstplannen: ambitieus maar uitdagend
De plannen voor de toekomst zijn ambitieus. “We willen tot 2035 ongeveer 1.000 tot 1.500 nieuwe woningen bouwen,” zegt Rob. “Maar door vertragingen en beperkingen is het de vraag of we dat gaan halen. We zijn daarom op zoek naar creatieve oplossingen, zoals het ombouwen van kantoorpanden tot woningen of het verdichten van bestaande wijken.” Rob sluit af met een positieve noot: “Het zijn kleine stapjes, maar samen kunnen we het woningtekort stapje voor stapje aanpakken.”