[VIDEO] Gemeente Rijswijk hijst Mensenrechtenvlag op Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie

[VIDEO] Gemeente Rijswijk hijst Mensenrechtenvlag op Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie

Op vrijdagochtend werd voor het Huis van de Stad in Rijswijk de Mensenrechtenvlag gehesen. Dat is de vlag van de antidiscriminatievoorzieningen in Nederland. Dit is gedaan door wethouder Gijs van Malsen en Iskander Abspoel van Stichting Inclusie en Discriminatiebestrijding (iDb). Dit doen zij voor Rijswijk en 25 andere gemeenten. Met deze symbolische actie wil de gemeente aandacht vragen voor het belang van een inclusieve samenleving. Rijswijk.tv ging langs.

Een inclusieve stad voor iedereen
Wethouder Gijs van Malsen benadrukt het belang van deze dag: ”21 maart is de Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie. Zoals ieder jaar hijsen we hier in Rijswijk de Mensenrechtenvlag om te laten zien hoe belangrijk het is om op te komen tegen discriminatie en racisme. We willen in Rijswijk een inclusieve stad zijn waar iedereen zichzelf kan zijn.” Volgens de wethouder is deze boodschap nog steeds hard nodig: “We merken dat racisme en discriminatie nog steeds, en eigenlijk steeds meer, voorkomen. Zelfs in de politiek wordt dit soms gebruikt voor polariserende doeleinden. Dat moet gewoon stoppen.”

Verschillende demonstraties
Van Malsen moedigt inwoners aan om actief mee te doen: ”Met het hijsen van de vlag vraagt de gemeente aandacht voor dit probleem. Daarnaast zijn er ook demonstraties, zoals die op de Dam in Amsterdam, waar mensen zich uit kunnen spreken tegen racisme en fascisme. Draag uit dat discriminatie en racisme de wereld uit moeten. En doe er iets aan. Ga bijvoorbeeld naar zo’n demonstratie.”

De Mensenrechtenvlag

Een krachtig signaal vanuit de regio
Iskander Abspoel, consulent non-discriminatie bij iDb, legt uit waarom het belangrijk is dat de gemeente Rijswijk, organisaties en inwoners meedoen aan deze actie: “Het is belangrijk dat Rijswijk, net als andere gemeenten in de regio Hollands-Midden-Den Haag, durft te laten zien dat discriminatie niet wordt getolereerd.” De actie wordt niet alleen in Rijswijk gehouden, maar ook in andere gemeenten zoals Gouda, Leiden, Zoetermeer, Alphen aan den Rijn, Wassenaar en Voorschoten. Het doel is dat mensen durven te laten zien dat verboden discriminatie, oftewel overtreding van de Grondwet Artikel 1, niet wordt getolereerd.

Structurele inzet tegen discriminatie
Naast deze jaarlijkse actie werkt iDb het hele jaar door aan bewustwording en bestrijding van discriminatie. Abspoel licht toe: “Wij organiseren activiteitenprogramma’s samen met gemeenten, lokale partners en burgerinitiatieven. Meestal besteden we extra aandacht aan racisme, omdat dit landelijk gezien de meest gemelde vorm van discriminatie is.” Daarnaast ondersteunt iDb gemeenten met het oprichten en onderhouden van onafhankelijke meldpunten voor inwoners die discriminatie ervaren. Ook geven zij trainingen en voorlichtingen om preventief discriminatie tegen te gaan.

Meldpunt beschikbaar
Iskander vervolgt: “De ​belangrijkste oproep van deze actie is gericht aan burgers in de regio’s, om ervaren discriminatie vaker te melden bij het meldpunt Discriminatie.nl. Dat kan ook anoniem en je mag ook melden voor een ander.” Bij het meldpunt kan iedereen die zich in Nederland bevindt beroep doen op gratis ondersteuning, advies of op een bemiddeling. “Discriminatie op basis van afkomst, huidskleur, religie, gender of andere kenmerken heeft geen plaats in onze samenleving. Toch ervaren bepaalde groepen disproportioneel vaak discriminatie. Daarom is het belangrijk dat we ons blijven uitspreken en samen werken aan een rechtvaardige wereld waarin iedereen zich veilig en gerespecteerd voelt,” zo besluit Abspoel.