Uit cijfers van het Kadaster en de RVO uit 2024 blijkt dat de helft van de woningen in Rijswijk slecht geïsoleerd is. Dit komt neer op meer dan 10.000 woningen. Vooral appartementen kampen met slechte isolatie, waarbij in de helft van de gevallen sprake is van een onvoldoende isolatie. Bij eengezinswoningen is dat in één op de vier gevallen het geval. Daarentegen is een op de vijf woningen goed geïsoleerd, terwijl de overige woningen als ‘redelijk’ worden beoordeeld. Rijswijk.tv sprak met de gemeente.
Specifiek buitenmuurisolatie
De cijfers betreffen specifiek de buitenmuurisolatie, aangezien hierover de meeste gegevens beschikbaar zijn. De kwaliteit van de isolatie wordt voornamelijk bepaald aan de hand van het energielabel. Wanneer een woning geen energielabel heeft, wordt gekeken naar het bouwjaar. Woningen van 2013 en later zijn doorgaans goed geïsoleerd, terwijl woningen gebouwd tussen 1992 en 2013 een redelijke isolatie bezitten. Oudere woningen zonder energielabel zijn niet meegenomen in de berekening.
Veel woningen uit naoorlogse periode
De gemeente Rijswijk erkent de problematiek van slecht geïsoleerde woningen. Een woordvoerder van de gemeente legt uit: “Rijswijk kent veel woningen uit de naoorlogse periode, die vaak slecht geïsoleerd zijn. Gezien de stijgende energieprijzen en de transitie naar aardgasloos verwarmen is het essentieel om de isolatie van deze woningen te verbeteren.”
Acties van de gemeente om woningisolatie te verbeteren
Vanaf begin 2024 gaat de gemeente Rijswijk haar inwoners actief ondersteunen bij het verbeteren van de isolatie van hun woningen. De gemeente biedt diverse mogelijkheden om bewoners te helpen de energie-efficiëntie van hun woningen te vergroten. Inwoners kunnen rekenen op uitgebreide informatie over de verschillende isolatiemogelijkheden en de bijbehorende kosten. Daarnaast zal een adviseur langs komen om de isolatie van de woning te beoordelen en een rapport met gerichte aanbevelingen op te stellen.
Voor Verenigingen van Eigenaren (VvE’s) is er extra ondersteuning beschikbaar in de vorm van subsidies voor procesbegeleiding. Dit stelt VvE’s in staat om een professioneel bureau in te schakelen, dat hen helpt bij het opstellen van een gedegen isolatieplan voor hun complex.
Bovendien biedt de gemeente subsidies aan zowel woningeigenaren als VvE’s, waarmee een aanzienlijk deel van de kosten van isolatiemaatregelen gedekt kan worden. Deze initiatieven zijn bedoeld om het verduurzamen van woningen toegankelijker te maken voor de inwoners van Rijswijk. Meer informatie over de subsidiemogelijkheden is te vinden op de website van de gemeente.
Beperkte aanvragen voor gevelisolatie
Ondanks de aangeboden subsidies lijkt gevelisolatie minder populair dan andere isolatiemaatregelen zoals het vervangen van ramen of het isoleren van vloeren en daken. In het afgelopen jaar is in Rijswijk slechts 3518 vierkante meter gevel geïsoleerd met subsidie. Dit komt neer op slechts 39 gevels. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) verstrekte hiervoor in totaal 41.154 euro aan subsidies.
Een belangrijke reden voor de lage vraag is dat gevelisolatie vaak een omgevingsvergunning vereist, met name voor monumentale panden en beschermde stadsgezichten. Daarnaast kunnen de kosten voor gevelisolatie oplopen tot wel 30.000 euro, zelfs met subsidie. Toch levert het isoleren van een buitengevel aanzienlijke besparingen op: voor een gemiddelde hoekwoning kan dit leiden tot een besparing van 530 kubieke meter gas per jaar, wat overeenkomt met ongeveer 750 euro.
Gemeente blijft inzetten op verduurzaming
De gemeente benadrukt dat woningisolatie een belangrijke prioriteit blijft. “We blijven continu zoeken naar manieren om inwoners te ondersteunen bij het verduurzamen van hun woning. Goede isolatie draagt bij aan lagere energiekosten en een duurzamer Rijswijk,” aldus de woordvoerder van de gemeente. In de komende jaren zal de gemeente blijven investeren in subsidies en informatievoorziening, met als doel de isolatiegraad van woningen verder te verbeteren.
Met deze maatregelen hoopt de gemeente niet alleen de energiekosten voor inwoners te verlagen, maar ook een bijdrage te leveren aan een duurzamer Rijswijk.