Na een nieuwe autobrand en aanhoudende klachten over overlast, is de Reigerweg opnieuw onderwerp van discussie. Toch ziet het gemeentebestuur geen aanleiding om de weg volledig af te sluiten. Volgens het college vervult de weg nog altijd meerdere functies die niet zonder gevolgen kunnen worden weggenomen. Rijswijks-Belang stelde vragen aan het college.
Bestemmingsverkeer en fietsers
Volgens het college is de Reigerweg belangrijk voor zowel bedrijven als fietsers. De weg dient niet alleen als toegang voor bedrijfsverkeer, maar maakt ook deel uit van een lokaal fietsroutenetwerk. “De Reigerweg heeft een functie voor bestemmend verkeer van bedrijven en als doorsteek voor fietsers,” aldus het college. “De bedrijven zijn aan de voorkant bereikbaar via de Patrijslaan en aan de achterkant bereikbaar via de Reigerweg.” Daarnaast benadrukt de gemeente het belang van de route voor fietsverkeer in de omgeving. “Fietsers kunnen via de route Snipweg-Reigerweg-Vinkweg-Patrijslaan van en naar doorgaande fietsroutes.” Ook het westelijke deel van de Reigerweg, zo stelt het college, wordt gedeeld met bewoners van de wijk Vrijenban.
Geen officiële calamiteitenroute
De gemeente ziet de Reigerweg niet als onmisbare uitvalsweg bij noodsituaties. Volgens het college is de wijk al voldoende ontsloten voor calamiteitenverkeer. “De bewoners van de Fazantlaan en Zwaluwsingel hebben een calamiteitenontsluiting naar het zuiden via de Sniplaan en in westelijke richting via de Reigerlaan. Twee calamiteitenontsluitingen worden als voldoende beschouwd in het vakgebied.” Ook in noordelijke richting zijn er alternatieve routes beschikbaar: “In noodgevallen hebben bewoners ook nog een calamiteitenontsluiting in noordelijke richting via Eksterpad of de fietsdoorsteek Sniplaan naar de Reigerweg en de Vinkweg.” De brandweer maakt volgens de gemeente geen gebruik van de Reigerweg als uitvalsbasis: “De brandweer gebruikt de Vrijenbansebaan als calamiteitenroute; de Vinkweg, Reigerweg of Patrijsweg worden niet aangemerkt als calamiteitenroute voor brandweer.”
Beperking gemotoriseerd verkeer buiten werktijden
Om de overlast terug te dringen, werkt de gemeente aan een maatregel waarbij een deel van het gemotoriseerd verkeer wordt geweerd buiten werktijden. “De Reigerweg is open omdat de weg toegang biedt voor bedrijven en omdat fietsers deze route gebruiken,” verklaart het college. “Het meest westelijke deel van de Reigerweg wordt gezamenlijk met bewoners van de woonwijk gebruikt.” Daarbij is er een afsluiting in voorbereiding: “Momenteel geeft de gemeente uitwerking aan een afsluiting van de onderdoorgang in de Vinkweg in zuidwestelijke richting, dus van Vrijenbanselaan/Patrijsweg naar de Reigerweg.” Deze afsluiting zal alleen gelden voor gemotoriseerd verkeer buiten bedrijfsuren. “Deze route blijft wel open voor fietsers.” De andere richting blijft open voor auto’s: “De route in omgekeerde richting van de Reigerweg naar de Vrijenbanselaan/Patrijsweg blijft gewoon mogelijk.” De gemeente verwacht dat deze maatregel het gewenste effect zal hebben. “Naar verwachting lost dit de problematiek afdoende op, maar het kan nodig zijn om aanvullende maatregelen te nemen.”
Geen verdere ingrepen gepland
Tot slot laat het college weten dat, als de afsluiting effectief blijkt, er geen aanvullende maatregelen nodig zullen zijn. “Na afsluiting van de onderdoorgang van de Vinkweg voor gemotoriseerd verkeer buiten bedrijfsuren, zoals die onder handen is, verwachten we dat de problemen afdoende worden opgelost. Verdere beperkingen opleggen aan fietsers en bedrijven zal dan niet nodig zijn.”