Rijswijk maakt zich klaar voor komst bewoners noodopvang aan Lange Kleiweg

Rijswijk maakt zich klaar voor komst bewoners noodopvang aan Lange Kleiweg

Vanaf maandag 19 mei worden de eerste bewoners van de tijdelijke noodopvang aan de Lange Kleiweg verwacht. In totaal kunnen er maximaal 350 mensen worden opgevangen op het terrein van het voormalige asielzoekerscentrum (AZC). In aanloop naar de opening zijn tientallen vrijwilligers al volop bezig met de voorbereidingen om de nieuwkomers welkom te heten en te ondersteunen bij hun eerste stappen in Nederland.

Grote inzet van vrijwilligers
Een groep van zo’n 40 vrijwilligers kwam vorige week bijeen in de Nieuwe Kerk aan de Steenvoordelaan om plannen te maken voor hun inzet. “Ik heb nog nooit zoveel vrijwilligers bij elkaar gezien in mijn twintigjarige carrière bij het COA,” aldus Petra van der Vaart van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). De vrijwilligers zullen onder meer activiteiten organiseren zoals kindermiddagen, taallessen en wandelroutes door de stad.

Het initiatief voor de bijeenkomst komt van de ‘Samenlopers’, een groep betrokken Rijswijkers uit verschillende kerken. Zij willen zich inzetten om de tijdelijke bewoners een warm welkom te geven. “We beginnen met vier concrete projecten: een welkomsttas, kindermiddagen, taallessen en wandelroutes. Maar andere ideeën zijn zeker welkom,” vertellen organisatoren Sylvia Slingerland en Rochelle Heerema.

Open dag voor geïnteresseerden
Voor wie meer wil weten over de noodopvang of overweegt om als vrijwilliger te helpen, is er op vrijdag 16 mei van 17.00 tot 19.00 uur een open dag. Aanmelden hiervoor kan via participatieZH@coa.nl.

Noodopvang, geen AZC
De opvang aan de Lange Kleiweg betreft een tijdelijke noodopvang, geen volwaardig AZC. “Een noodopvang is soberder ingericht dan een AZC, omdat het bedoeld is voor kort verblijf,” legt Van der Vaart uit. Toch zijn er voldoende faciliteiten. “We hebben een groot grasveld, een voetbalveld en een speeltuin. Zeker met de zomer in aantocht biedt dat mogelijkheden voor buitenactiviteiten.”

De opvang maakt gebruik van bestaande units op het voormalige AZC-terrein. Elke unit biedt onderdak aan maximaal acht personen, wat vooral voor gezinnen een prettig, huiselijk gevoel geeft. “Dat is echt een verschil met bijvoorbeeld opvang op boten, waar mensen veel minder ruimte hebben,” aldus Van der Vaart.

Dagelijkse begeleiding
Een team van ongeveer twintig medewerkers zal dagelijks aanwezig zijn op de locatie. Het team bestaat onder meer uit een locatiemanager, woonbegeleiders en casemanagers. Zij begeleiden bewoners bij het dagelijks leven, maar ook bij het verwerken van hun verblijfsstatus, of het nu gaat om terugkeer of integratie in Nederland.

Een NT2-docent (Nederlands als tweede taal) zal op locatie lessen verzorgen voor statushouders. Kinderen in de leerplichtige leeftijd (vanaf 4 jaar) zullen terecht kunnen in een aparte klas op de nabijgelegen K.C. Sneijderschool. Voor jongere kinderen organiseren vrijwilligers activiteiten samen met ouders.

Vrijwilligers nog welkom
Hoewel al veel mensen zich hebben aangemeld, zijn nieuwe vrijwilligers nog steeds welkom. Aanmelden of meer informatie vinden kan via de website www.desamenlopers.nl. De site is nog in opbouw, maar zal in de komende weken worden uitgebreid met praktische informatie en aanmeldmogelijkheden.

Met de inzet van inwoners, kerken en het COA wordt er alles aan gedaan om de opvang zo humaan en warm mogelijk te laten verlopen. “We hopen dat iedereen zich welkom voelt in Rijswijk,” besluiten de initiatiefnemers.