Vrijdagavond opende de nieuwe noodopvang aan de Lange Kleiweg in Rijswijk haar deuren voor omwonenden en andere geïnteresseerden. Tijdens deze open dag kregen Rijswijkers de kans om kennis te maken met de opvanglocatie aan de Lange Kleiweg en de voorzieningen die daar binnenkort in gebruik worden genomen. De belangstelling was groot en de sfeer open en betrokken.
Plek voor 8 personen per unit
Na een korte introductie werden de bezoekers in kleine groepjes rondgeleid over het terrein. Zij kregen onder meer het hoofdgebouw, het kinderspeelverblijf, de vrouwenkamer, de recreatieruimte en de leefunits te zien. De noodopvang maakt gebruik van de bestaande units van het voormalige asielzoekerscentrum (AZC). In elke unit is plek voor acht personen. In totaal kunnen er maximaal 350 mensen worden opgevangen, waarvan naar verwachting ongeveer 10% kinderen zijn.
Schilderij maken
Tijdens de rondleiding was er veel ruimte voor vragen en gesprekken. Bezoekers toonden zich geïnteresseerd en betrokken. Na afloop konden zij in de recreatieruimte zelf een creatieve bijdrage leveren aan een groot schilderij dat daar binnenkort komt te hangen. Ook wethouder Gijs van Malsen pakte een kwast en liet zijn creatieve schilderkunsten los gaan op het witte doek.
Statushouders komen vanaf 19 mei
Vanaf maandag 19 mei worden de eerste bewoners verwelkomd. Het gaat om statushouders, die hulp krijgen bij het leren van de Nederlandse taal en het vinden van werk en woonruimte. Ook zullen er vluchtelingen worden opgevangen die nog midden in hun asielprocedure zitten.
Vrijwilligers willen helpen
De organisatie is blij met de positieve reacties uit de buurt. “We hebben al veel aanmeldingen van vrijwilligers ontvangen,” laat een medewerker weten. “Het is mooi om te zien hoeveel mensen willen bijdragen.”
Een helder inkijkje
Met de open dag is niet alleen informatie gedeeld, maar ook een belangrijke eerste stap gezet naar verbinding tussen de opvang en de buurt. Een bezoeker verwoordde het treffend: “Het is goed om te zien waar mensen terechtkomen en dat er met aandacht voor hun situatie is gebouwd. Dat maakt het menselijk.”