Rijswijk viert voor het eerst Keti Koti: ‘Vrijheid is pas echt vrijheid als het voor iedereen geldt’

Rijswijk viert voor het eerst Keti Koti: ‘Vrijheid is pas echt vrijheid als het voor iedereen geldt’

Voor het eerst in de geschiedenis van Rijswijk werd op maandag 1 juli de herdenking en viering van Keti Koti georganiseerd. De dag, die symbool staat voor de afschaffing van de slavernij in Suriname en het Caribisch deel van het Koninkrijk in 1863, kreeg in Rijswijk vorm met muziek, een tentoonstelling, een proeverij, tafelgesprekken en een Curaçaose dansvoorstelling. Feel Good Radio ging langs.

De bijeenkomst kwam tot stand dankzij initiatiefnemers Denise Buyne, Magalie Hooi en Sylvia Slingerland. Volgens hen is het niet alleen een moment van viering, maar vooral ook van bewustwording. “Keti Koti betekent letterlijk ‘de ketenen zijn gebroken’,” legt Buyne uit. “Maar vandaag staan we ook stil bij een geschiedenis van onvrijheid die nog steeds voelbaar is. We bouwen aan een toekomst van gelijkwaardigheid, inclusie en verbondenheid.”

Belangrijke stap voor Rijswijk
Magalie Hooi, voorzitter van de bewonersorganisatie Steenvoorde Noord, vertelt dat de wens om Keti Koti in Rijswijk te vieren al langer leefde. “Twee jaar geleden kwam dit idee op, en nu staan we hier met elkaar. Dat is veelzeggend.”

De opkomst was divers en de sfeer betrokken. Wethouder Gijs van Malsen benadrukte in zijn toespraak het belang van herdenken én handelen. “Vandaag eren we mensen die hun vrijheid is ontnomen. Het is onze taak om hun verhalen te blijven vertellen, zodat we leren van het verleden en onrecht herkennen in het heden.”

Verbondenheid en verantwoordelijkheid
De wethouder trok de lijn van het slavernijverleden door naar het heden: “De drang om mensen hun toekomst te ontnemen voor economisch of politiek gewin bestaat helaas nog steeds. Kijk naar Gaza, Sudan, Congo of Oekraïne. Die realiteit vraagt van ons dat we niet zwijgen, maar spreken.”

Volgens Van Malsen is Keti Koti een moment dat uitnodigt tot luisteren, leren én handelen. “Vrijheid is meer dan het ontbreken van ketenen. Het gaat om rechtvaardigheid, gelijkwaardigheid en erkenning. Vandaag verbreken we niet alleen de ketens van het verleden, maar blijven we waakzaam voor nieuwe vormen van onvrijheid. Die verantwoordelijkheid wil ik samen met u dragen.”

De initiatiefnemers hopen dat de eerste Keti Koti-herdenking in Rijswijk het begin is van een jaarlijkse traditie waarin het gesprek over slavernij, racisme en vrijheid een vaste plek krijgt in de stad.