Het bevolkingsonderzoek naar borstkanker is niet langer beschikbaar in Rijswijk. De mobiele onderzoeksunit, in de volksmond de “borstenbus”, doet de gemeente niet meer aan. Vrouwen moeten nu naar het centrum van Den Haag reizen om zich te laten onderzoeken. Verschillende politieke partijen in de Rijswijkse gemeenteraad reageren bezorgd en roepen het college van burgemeester en wethouders op om in te grijpen. Feel Good Radio sprak met verschillende fracties.
Aantoonbare daling deelname
Volgens de fractie van Beter voor Rijswijk leidt het verdwijnen van de mobiele unit tot lagere deelname aan het bevolkingsonderzoek. De partij stelt dat dit eerder al is gebleken toen de bus eerder verdween. “Destijds bleek dat 30 procent van de doelgroep niet naar Den Haag ging voor het onderzoek,” aldus de partij. Beter voor Rijswijk voerde toen actie voor terugkeer van de bus en verzamelde ruim 3.000 handtekeningen.
Fractievoorzitter Alice Prenger van Beter voor Rijswijk wijst op het belang van laagdrempeligheid: “Vrouwen die regelmatig meedoen aan het bevolkingsonderzoek hebben minder kans om te overlijden aan borstkanker dan vrouwen die niet kunnen meedoen. Het RIVM geeft aan dat dit 50 procent minder kans is.” Ze voegt daar aan toe: “Vroegtijdig kanker constateren geeft vaak meer kans op mogelijk herstel. Verder mogen twee verbrande containers niet de reden zijn om Rijswijk te passeren. Er zijn in Nederland rond de 60 van deze containers.”
De partij vraagt het college welke stappen worden ondernomen om het bevolkingsonderzoek weer bereikbaar te maken voor alle vrouwen in Rijswijk.
De gemeente zegt in een reactie aan de redactie van Feel Good Radio dat ze de antwoorden van het college afwachten.
Politieke steun voor terugkeer onderzoek
Ook andere partijen uit de raad ondersteunen de oproep. Jordy Loof van de Rijswijkse VVD stelt: “Onderzoek naar onder andere borstkanker moet ook in Rijswijk laagdrempelig en bereikbaar zijn. Vroege opsporing van kanker is tenslotte cruciaal. Er moet dus gewoon voor worden gezorgd dat Rijswijkse vrouwen niet nog meer drempels ervaren om zich te laten onderzoeken. Als het inderdaad zo is dat dit in Rijswijk nu moeilijker wordt, is dat reden tot zorg. De oproep om hier snel wat aan te doen ondersteunen we als Rijswijkse VVD dan ook van harte. Ook in Rijswijk moet het tenslotte mogelijk zijn dit onderzoek te laten doen.”
Lara Oude Alink van GroenLinks wijst op de rol van Bevolkingsonderzoek Nederland, die verantwoordelijk is voor de uitvoering: “Het onderzoek wordt uitgevoerd door Bevolkingsonderzoek Nederland. Het besluit om niet meer in Rijswijk langs te komen zal dus bij hen liggen. We zijn benieuwd naar de redenen hierachter. Het belang van een toegankelijke onderzoekslocatie onderschrijven wij.”
Danny van Dam van Wij. Rijswijk zegt: “In de vraagstelling van BvR staat dat ze zijn ‘overvallen’. Wij vinden dit ongeloofwaardig. Zulke veranderingen in de publieke gezondheidszorg gaan normaal gesproken in overleg met de gemeente en dus met het college. Dat gebeurt niet ‘zomaar’. Dat het wel zo geschetst lijkt te worden vanuit een partij die zelf in het college zit en daarmee betrokken is bij dit soort beslissingen maakt het extra raar.
Wij willen weten hoe dit nu precies is gegaan. Daarom stellen wij zelf artikel 44-vragen. Want wij willen weten wanneer dit voor het eerst bij de gemeente bekend was, wat er toen is besproken, en waarom er niet is ingegrepen. We hebben dan ook weinig vertrouwen in de antwoorden die uit de vragen van Beter voor Rijswijk zullen komen. Hun insteek is vooral politiek. Wij willen weten hoe iets wat in 2015 nog zó belangrijk werd gevonden, nu ineens zonder verzet kan verdwijnen. Dáár hoort het debat over te gaan.”
Feel Good Radio benaderde fractievoorzitter Alice Prenger voor een reactie, maar vanwege werkverplichtingen kon zij hierop niet reageren.
Vervolg
Het is nog onduidelijk waarom de mobiele onderzoeksunit Rijswijk niet meer aandoet. De gemeenteraad verwacht binnenkort een reactie van het college. Ondertussen groeit de druk om een structurele oplossing te vinden waarmee het bevolkingsonderzoek weer dichterbij huis beschikbaar wordt gesteld voor Rijswijkse vrouwen.
Foto: Bevolkingsonderzoek Nederland