Tijdens het jaarlijkse kaderdebat in de gemeenteraad van Rijswijk leverde fractievoorzitter Marc Weterings van Rijswijks Belang felle kritiek op het beleid van het college. Hij betwijfelde openlijk de zin van het debat met de verkiezingen op komst en legde de nadruk op wat hij noemt ‘pijnlijk scheef beleid’.
Hebben kaders nog zin
“Voorzitter, met nog een kleine acht maanden tot de verkiezingen zou je eigenlijk moeten afvragen of kaders meegeven aan een aflopend college wel zin heeft”, begon Weterings. Vervolgens zette hij uiteen hoe volgens zijn fractie cruciale punten uit het coalitieakkoord zijn genegeerd, met verregaande gevolgen.
Totaal doorgeslagen opvangbeleid
Rijswijks Belang stoort zich met name aan het huisvestingsbeleid. “Zo heeft Rijswijk weer een AZC met 350 personen en worden dure hotels gebruikt om statushouders, daklozen en vluchtelingen onder te brengen. Toeristen moeten zelfs elders overnachten omdat er geen kamers meer beschikbaar zijn in onze stad. Totaal doorgeslagen,” aldus Weterings. Hij koppelde dit aan onveiligheidsgevoelens die inwoners hem onder de aandacht hebben gebracht, met name rondom het stationsgebied.
Urgente gevallen ook helpen
Weterings riep het college op met een concreet plan te komen om ‘bijzondere Rijswijkse gevallen’, zoals gescheiden moeders of inwoners in een onhoudbare thuissituatie, voorrang te geven op tijdelijke huisvesting. “Kan het college zich voorstellen dat dit niet uit te leggen valt? Dit valt niet uit te leggen.” Hij sprak de raad verder toe: “Waarom kunnen mensen van buiten Rijswijk wel geholpen worden en geboren en getogen Rijswijkers niet?”
Onveiligheid en overlast in Bogaard en stationsgebied
Ook trok Weterings aan de bel over de veiligheid in het stadscentrum. Volgens hem is er sprake van ernstige overlast door winkeldiefstallen en rondhangende jongeren op fatbikes. Hij riep het college op om binnen drie maanden met een integrale aanpak te komen, inclusief samenwerking met politie, ondernemers en jongerenwerk.
Verslechterde openbare ruimte
“Het straatbeeld is niet meer wat het geweest is,” stelde Weterings. Hij wees op het toenemende zwerfafval, illegale dumpingen en rattenoverlast. De huidige handhaving schiet volgens hem tekort. “Deze motie roept het college op om binnen drie maanden met een stevig plan te komen, zodat de openbare ruimte daadwerkelijk schoner en leefbaarder wordt.”
Onvrede over participatie
Weterings hekelde ook het participatieproces rond het invoeren van betaald parkeren in de Plaspoelpolder. Volgens hem had de gemeente “verzuimd om de ondernemers erbij te betrekken.” Hij verwees naar uitspraken van de belangenvereniging BBR. De voorzitter van de BBR vroeg vorige maand aan de wethouder om ondernemers beter te betrekken bij de besluitvorming. “Doe er wat mee.”
Verkeersveiligheid en woningnood
Volgens Weterings zijn de cijfers over verkeersongevallen verontrustend en is er een gebrek aan actuele data. Hij drong aan op structurele rapportages, onder meer met gegevens over ‘zwarte kruispunten’ en kwetsbare verkeersdeelnemers. Daarnaast pleitte hij voor een uitvoeringsplan met zichtbare verbeteringen, zoals kortere reistijden en veilige routes.
Woningnood aanpakken
Ook kaartte hij de oplopende woningnood aan: “De wachtlijst is gestegen naar ruim 9.000 woningzoekenden. Wij willen een plan zien om die lijst eindelijk eens te gaan uitdunnen.”
Lastenverlichting en ouderenveiligheid
Tot slot diende Rijswijks Belang een motie in om 4 miljoen euro van het begrotingsoverschot terug te geven aan inwoners. “Onze inwoners betalen niet alleen mee in slechte tijden, maar moeten ook delen als het goed gaat.” Dit zou neerkomen op een eenmalige tegemoetkoming van ongeveer €138 per huishouden.
Weterings sloot af met een oproep voor ouderenveiligheid: “De activiteiten die daarvoor gepland stonden, zijn nooit uitgevoerd. Ik verwacht een harde toezegging dat deze alsnog per direct worden opgepakt.”