De gemeente Leidschendam-Voorburg neemt extra maatregelen om mensenhandel effectiever te bestrijden. De aanpak richt zich op preventie, signalering, handhaving en hulpverlening.
Gemeente legt nadruk op samenwerking en signalering
“Mensenhandel speelt zich vaak af achter gesloten deuren. Dat maakt het extra belangrijk dat we als gemeente een stevige basis hebben voor preventie, signalering, handhaving en hulpverlening,” aldus burgemeester Vroom. Om deze complexe problematiek aan te pakken, werkt de gemeente nauw samen met de politie en andere partners. De inzet is gericht op het beter herkennen van signalen, het beschermen van slachtoffers en het vervolgen van daders.
Ernstige vormen van uitbuiting
Mensenhandel is een ernstige vorm van criminaliteit die verschillende gezichten kent. Slachtoffers kunnen worden uitgebuit in de seksindustrie of onder erbarmelijke omstandigheden moeten werken, bijvoorbeeld in de horeca of bouw. Daarnaast komt criminele uitbuiting voor, waarbij mensen onder dwang strafbare feiten moeten plegen, zoals winkeldiefstal of drugshandel. De impact op het leven van deze slachtoffers is vaak groot en langdurig.
Nieuwe maatregelen in de gemeente
Om mensenhandel effectiever te kunnen bestrijden, wijst de gemeente een vast aanspreekpunt aan waar signalen gemeld en opgevolgd kunnen worden. Ook wordt er een meldpunt ingericht om vermoedens van mensenhandel gemakkelijker te kunnen doorgeven. Verder ontvangen gemeentelijke medewerkers en samenwerkingspartners extra voorlichting en hulpmiddelen, zodat zij signalen van uitbuiting beter kunnen herkennen en weten hoe zij moeten handelen.
Vermoeden van mensenhandel? Meld het
Inwoners die vermoeden dat er sprake is van mensenhandel worden opgeroepen om dit te melden. Dat kan via de politie op telefoonnummer 0900-8844. Wie liever anoniem blijft, kan terecht bij Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000 of via de website www.meldmisdaadanoniem.nl.