In Rijswijk groeit het aantal mensen dat moeite heeft om de energierekening te betalen. In 2023 ging het nog om iets meer dan 1100 huishoudens. Een jaar later, zijn dat er bijna 2000. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van onderzoeksinstituut TNO en het CBS.
Snelle stijging vergeleken met andere gemeenten
In één jaar tijd zijn er bijna 900 extra huishoudens in Rijswijk die problemen hebben met het betalen van hun energierekening. Dat is bijna evenveel als het aantal woningen in de wijk Sion. Rijswijk is niet de enige plek waar dit speelt. In heel Nederland leven inmiddels ruim een half miljoen huishoudens in energiearmoede, 180.000 meer dan vorig jaar.
In Rijswijk groeit het aantal huishoudens met energiearmoede sneller dan gemiddeld en ligt het totaal iets hoger dan in vergelijkbare gemeenten.
Van energiearmoede is sprake wanneer een huishouden een laag inkomen heeft, maar relatief hoge energiekosten moet betalen. Dit komt vaak doordat de woning slecht geïsoleerd is, waardoor veel warmte verloren gaat en de verwarming in de winter hoger moet staan.
Steun weg, zorgen blijven
De flinke stijging van het aantal mensen met energieproblemen hangt samen met het stoppen van landelijke steunmaatregelen. In 2023 hielp het prijsplafond om de energierekening te drukken, maar die regeling is verdwenen. De energieprijzen zijn wel iets gezakt, maar liggen nog altijd veel hoger dan voor de crisis. Voor mensen met een krap budget blijft het daardoor moeilijk om de rekening te betalen.
Ook middeninkomens komen in de knel
Maar het gaat niet alleen om die bijna 2000 huishoudens. In Rijswijk zijn er ook ruim 4100 mensen met een middeninkomen die net te veel verdienen voor hulp. Zij hebben vaak geen spaargeld en lopen daardoor ook het risico in financiële problemen te komen als de prijzen stijgen of de winter streng is.
Noodfonds binnen twee weken uitgeput
De afgelopen twee jaar konden inwoners met betalingsproblemen terecht bij het landelijke Noodfonds Energie. Dat was hard nodig er is namelijk voor Rijswijk meer dan 415.000 euro aan steun uitgekeerd. Ook dit jaar was het fonds er weer, maar het beschikbare geld was binnen twee weken op.
Uit eerder onderzoek blijkt dat huishoudens in energiearmoede in Rijswijk gemiddeld 406 euro per jaar tekortkomen om hun energiekosten betaalbaar te houden. Dat bedrag klinkt misschien te overzien, maar op een krap budget kan elke euro het verschil maken tussen warmte of kou. Zonder extra hulp en betere isolatie van huizen dreigt een groeiend aantal Rijswijkers de winter koud en met hoge energierekeningen door te brengen.