Op kamp stopt het werk van de leiding niet als de zon ondergaat. Ook ’s nachts is er altijd toezicht. Elke avond neemt een team van vier mensen deze taak op zich: de nachtwacht. Terwijl het kamp langzaam in slaap valt, begint voor hen een andere dienst.
Planning doornemen
Na de dagafsluiting, rond 23:00 uur, verzamelt zich van elke groep minstens één leider voor de dagevaluatie. Wat ging goed? Wat moet worden bijgehouden? En wat staat er morgen op de planning? Bijzonderheden worden genoteerd en gedeeld, zodat iedereen up-to-date blijft.
Waken over de rust
De nachtwacht is vooraf ingeroosterd via een weekplanning. Daarbij wordt rekening gehouden met leeftijd, ervaring, geslacht en rijbewijs voor een evenwichtig team. Daarna start de dienst. De nachtwachters lossen de veldleiding af, beginnend bij de jongste groepen. Zij blijven in de buurt totdat er rust is op het veld. Groep voor groep wordt gecontroleerd: is het stil, ligt iedereen veilig in de tent?
De hele nacht paraat
Pas rond half één, als ook de tienerleiding is afgelost, begint de daadwerkelijke nachtwacht. Eén persoon draait een korte wacht en mag om 01:00 naar bed. De andere drie houden toezicht tot de ochtend.
Nooit rust
Er is genoeg te doen. In de rode map staat een lijst met kleine taken: opruimen, afwassen, was verwerken of kinderen begeleiden die ’s nachts wakker worden. Ook staat aangegeven wie op welk tijdstip gewekt moet worden, daarbij loopt een nachtwachter altijd even mee.
De nacht eindigt vaak met iets bijzonders.
En dan begint de nieuwe dag
Rond 07:00 uur wordt de rest van de leiding gewekt met een ontbijt, soms in thema. Zo werd het team onlangs verrast met een kerstochtend, compleet met kerstmuziek en wentelteefjesgourmet in de keukentent. Daarna mag de nachtwacht slapen. Ze zijn vrij tot de lunch, om bij te komen van hun dienst. Een beetje moe misschien, maar bovenal gerust: het kamp was ook ’s nachts in goede handen.