In Rijswijk bevinden zich meerdere zogenoemde blackspots. Dat zijn locaties waar in drie jaar tijd zes of meer mensen gewond zijn geraakt bij een verkeersongeval. Het gaat vaak om drukke kruispunten waar snelheid een grote rol speelt. De gemeente treft op deze plekken diverse maatregelen om het aantal ongevallen terug te dringen.

Wethouder van de Waart op locatie Schaapweg
Schaapweg: drie risicopunten
De Schaapweg is al 30 jaar een hotspot met ongelukken. Onze redactie berichtte hier in juni nog uitgebreid over met een video van 30 jaar geleden waar de problemen al werden aangekaart. Op deze Schaapweg zijn nu drie blackspots vastgesteld: bij de kruisingen met de Mgr. Bekkerslaan, de Generaal Spoorlaan en de Sammersweg. Bij de laatste is al ingegrepen: het aantal rijbanen werd daar teruggebracht van twee naar één. “Dat heeft effect gehad, want het heeft geleid tot minder ongevallen,” meldt de gemeente. De situatie wordt actief gemonitord.

Aanrijding op de Schaapweg eerder dit jaar
Extra bebording
Voor de kruising met de Mgr. Bekkerslaan staat in 2026 een herinrichting gepland. Er komt een fietsdrempel en een versmalling van de rijbaan om snelheid af te remmen. De kruising met de Generaal Spoorlaan krijgt in datzelfde jaar extra bebording, een stopstreep en een verhoogde rijstrookscheiding. Ook wordt er gekeken naar een structurele oplossing op lange termijn.
Nieuwe en terugkerende blackspots
Ook op de Laan van ’t Haantje en de Haagweg zijn recent blackspots vastgesteld. Bij de Laan van ’t Haantje worden nog dit jaar maatregelen getroffen. De situatie bij de Haagweg en de Hoornbruglaan wordt nog onderzocht. De blackspot op de Laan van Oversteen is teruggekeerd, ondanks eerdere ingrepen zoals opvallende bebording en detectieverlichting in het wegdek. In 2026 volgen aanvullende maatregelen, waaronder extra verlichting, een verkeersdrempel en een 30 km/u-zone.

Aanrijding op Haagweg met Hoornbruglaan
Handhaving werkt
Niet alleen fysieke ingrepen, maar ook handhaving blijkt effectief. Zo is het aantal ongevallen op de kruising Steenvoordelaan met de Generaal Spoorlaan afgenomen na de plaatsing van een flitspaal. Ook de herinrichting van de Lindelaan heeft bijgedragen aan meer verkeersveiligheid op de kruising met de Rembrandtkade.

Fietser versus motorrijder op de Generaal Spoorlaan
Gedrag is de sleutel
Volgens wethouder Mobiliteit Sandra van de Waart is een brede aanpak nodig: “De blackspotlocaties hebben onze prioriteit. Dat zit deels in het verbeteren van de weginrichting en deels in versterken van handhaving, zoals controles en het plaatsen van flitspalen. De meeste ongevallen ontstaan namelijk door te hard rijden en dat is helaas niet volledig tegen te gaan met weginrichting. Hardrijden is vooral een kwestie van gedrag.”
Bewustwording creëren
Daarom zet Rijswijk naast fysieke maatregelen ook in op bewustwording. “Met waarschuwingsborden en gedragscampagnes maken we automobilisten bewust van hun rijgedrag. Deze maatregelen tezamen zijn onderdeel van het Actieplan Verkeersveiligheid waarmee we de verkeersveiligheid willen verbeteren,” aldus Van de Waart.