De lokale fracties van D66, ChristenUnie, PvdA en GroenLinks hebben schriftelijke vragen gesteld aan wethouder Gijs van Malsen over de kwestie rondom woningweigerende statushouders. Een aantal weigert namelijk naar nieuwe flexwoningen te verhuizen, omdat zij in de veronderstelling waren dat zij een sociale huurwoning kregen toegewezen.
Flexwoningen
Momenteel verblijft een groep mensen aan wie asiel is verleend in het Best Western-hotel in Rijswijk. Omdat de ruimte weer in gebruik wordt genomen door het hotel, moet de groep verhuizen. De gemeente heeft daarvoor zogeheten flexwoningen laten bouwen aan dezelfde straat. Dit zijn containerwoningen die er voor tenminste twee jaar blijven staan.
Weigeren
Een deel van de statushouders weigerde de oplossing, omdat zij dachten een permanente woonlocatie te krijgen. Advocaat Görsültürk die de statushouders vertegenwoordigt, verklaarde tegen de NOS dat de nieuwe locatie te klein en te duur zou zijn. In een kort geding stelde de rechter de gemeente in het gelijk. De statushouders hebben tot 7 april de tijd om het huurcontract te tekenen en moeten het hotel verlaten.
Zorgvuldig proces
De wethouder liet aan de hand van het kort geding weten te betreuren dat het zover heeft moeten komen. “We hebben een zeer zorgvuldig proces doorlopen, juist omdat het om mensen gaat. We hebben de uitspraak van de rechter gehoord. Deze uitspraak is in lijn met het standpunt van ons als gemeente. We geven de mensen volgende week opnieuw de gelegenheid om te tekenen en gaan ons beraden op eventuele vervolgstappen voor het geval die nodig blijken te zijn.”
Schriftelijke vragen
De Rijswijkse fracties van D66, ChristenUnie, PvdA en GroenLinks hebben schriftelijke vragen gesteld aan de verantwoordelijk wethouder Gijs van Malsen over het hele gebeuren: “We zouden graag willen weten waarom de optie van snelle huisvesting op de flexlocatie niet door een deel van de statushouders werd aangegrepen”, valt te lezen in de gezamenlijke brief aan de wethouder.
Verder worden onderstaande vragen gesteld:
“1. Is de gemeente Rijswijk op de hoogte van de wachttijden en het aantal verhuizingen van de desbetreffende statushouders? Heeft de gemeente Rijswijk in de afgelopen periode hier rekening mee kunnen houden om zo het aantal verhuizingen van statushouders te minimaliseren?
2. Kan de wethouder bevestigen dat de gemeente Rijswijk zich ook na de verhuizing naar de flexlocatie zich blijft inzetten voor het huisvesten van de desbetreffende statushouders in de reguliere woningvoorraad? En zijn de statushouders hiervan op de hoogte?
3. Weet de wethouder waarom de statushouders in de veronderstelling waren dat ze meteen een sociale huurwoning toegewezen zouden krijgen, nog voor de verhuizing naar de flexlocatie?
4. Weet de wethouder of er nog andere redenen zijn die kunnen verklaren waarom de optie van snelle huisvesting op de flexlocatie niet door een deel van de
statushouders werd aangegrepen? En kunt u die met ons delen?”