Eerste editie ‘The Hunt’ in Rijswijk groot succes

Eerste editie ‘The Hunt’ in Rijswijk groot succes

Zaterdag 19 augustus gingen Rijswijkse jongeren in het Wilhelminapark de strijd aan met de politie en handhaving tijdens ‘The Hunt’. Wie wist uit handen te blijven van de hunters en de kluis te kraken?

The Hunt
The Hunt is een spel waarbij jongeren op de vlucht slaan voor de politie en handhavers. Tijdens het spel moeten de jongeren opdrachten uitvoeren, maar tegelijkertijd ook uit handen weten te blijven van de jagers, de agenten en handhavers. Ze moeten daarnaast ook samen zien te werken met de andere kinderen en jongeren, zowel voor de opdracht, of om zo strategisch de jagers te slim af te zijn.

Kloof dichten
Mike van der Kraan (Haaglanden Beweegt) legt uit hoe het initiatief bij hun is ontstaan, nadat ze zagen dat het eerder bij andere gemeenten was georganiseerd. Hierop keken ze of het ook in Rijswijk georganiseerd kon worden en contacteerden alle andere partijen. “Iedereen reageerde gelijk enthousiast, dus dat was echt top.” Dat het een succes zou worden, was al snel bekend, toen alle plekken binnen een mum van tijd vol zaten.

Hoewel het evenement natuurlijk ‘erg vet’ is, zoals Mike het omschrijft, heeft het ook een doel: “Het is erop gericht om de kloof tussen de politie, handhavers en de jongeren te dichten. Er is vaak een negatief beeld van die beroepen, en om daar wat positiviteit aan te geven, is dit een middel om dat te doen.”

Jeugdagent Ilse Hoffmans is vanuit de politie Rijswijk betrokken bij het evenement. “Het is de eerste keer dat we het doen, maar het is nu al een succes als je zien hoeveel lol de kinderen hebben.” Naast dat de Jeugdagente het leuk vindt om de samenwerking op deze dag met handhaving, de gemeente en met de jongerenwerkers te hebben, vindt ze ook de verbinding met de jongeren erg belangrijk: “Zodat ze zien dat de politie niet alleen maar boos of streng is, of alleen maar aanhoudt, maar dat er ook leuke dingen zijn.” Ook het enthousiasme onder de collega’s was groot voor het evenement: “Het merendeel van de agenten zijn in hun vrije weekend gekomen om mee te doen.”

Wisselwerking
Ook burgemeester Huri Sahin kwam bij het evenement kijken en vindt het ontzettend goed dat dit wordt georganiseerd: “Overal zie je dat jongeren steeds meer op jonge leeftijd in aanraking komen met de politie. Daarin is Rijswijk niet uniek, maar het is goed om uit preventief oogpunt die bewustwording te vergroten. Je wil ook dat kinderen en jongeren meer op een positieve manier in contact komen met de mensen die zich inspannen voor de veiligheid.” Tegelijkertijd denkt de burgemeester dat een evenement als dit ook goed is voor handhavers en agenten om in contact te komen met de jongeren. “Ze praten ene andere taal, hebben andere interesses. Zo blijf je dichtbij hun leefwereld. Het is een wisselwerking.”

Voor herhaling vatbaar
De jongeren en ook alle betrokken organisaties waren zeer tevreden over de loop van de dag. Het is zeker voor herhaling vatbaar, zowel in de vorm van ‘The Hunt’ als wellicht andere spelvormen. Mike van der Kraan: “Ik denk dat vandaag vooral laat zien dat het kan, én dat we hier verder mee moeten gaan. Dat we deze doelgroep vaker moeten bedienen: om iets leuks te geven, maar ook om die kloof te dichten.”