In een gezamenlijke inspanning hebben de gemeente Rijswijk, de Belangenvereniging Bedrijven Rijswijk (BBR), en IPP Haaglanden vorig jaar de handen ineengeslagen om het Middengebied, gelegen in de Plaspoelpolder, aan te pakken. Dit gebied, begrensd door de straten Volmerlaan, Treubstraat, De Bruyn Kopsstraat, Visseringlaan, Diepenhorstlaan en de Polakweg, ondergaat een transformatie gericht op veiligheid, onderhoud, openbare uitstraling, en het tegengaan van ondermijning en leegstaand vastgoed.
Bedrijveninvesteringszone
Een cruciaal onderdeel van deze aanpak is de oprichting van een Bedrijveninvesteringszone (BIZ) in het Middengebied. Hierbij bundelen ondernemers, met name vastgoedeigenaren in dit geval, hun krachten en investeren gezamenlijk in de verbetering van de omgeving en faciliteiten van hun bedrijven. Sinds december vorig jaar zijn diverse vastgoedeigenaren in gesprek gegaan met andere pandeigenaren om de BIZ vorm te geven.
BBR blij met samenwerking
Peter Hartevelt van de BBR benadrukt het belang van samenwerking: “De BBR is blij met de goede samenwerking tussen alle betrokken partijen in het Middengebied. Het projectteam bedenkt niet alleen zaken maar voert ze ook uit. Dat vormt de basis van het succes van dit team.”
“Bescheiden verhoging van belasting”
Om de investeringen in de omgeving te financieren wordt, volgens de gemeente Rijswijk, een bescheiden verhoging van de onroerendezaakbelasting (OZB) voor de panden in het Middengebied toegepast. De opbrengsten uit deze belasting zullen worden geïnvesteerd in projecten ter bevordering van de aantrekkelijkheid en leefbaarheid van het gebied, zoals veiligheid, marketing, evenementen, en andere initiatieven ter ondersteuning van de lokale economie.
“Goed dat extra wordt geïnvesteerd”
Wethouder Economie Werner van Damme toont zijn waardering voor de samenwerking: “Goed dat er extra geïnvesteerd wordt in het Middengebied. Het gaat hierbij echt om extra investeringen, die niet in plaats komen van de al bestaande gemeentelijke inzet. We maken het Middengebied hiermee nog aantrekkelijker. Een mooi resultaat van goede samenwerking tussen de BBR, het IPP en de gemeente.”
Collectieve surveillance
Een ander belangrijk aspect van de aanpak is de inzet van collectieve surveillance, ondersteund door de drie betrokken partijen. Westvlietbewaking voert momenteel een pilot uit om de inzet van collectieve surveillance in het Middengebied te optimaliseren. Deze bewaking richt zich voornamelijk op gastheerschap, met de mogelijkheid tot samenwerking met handhaving of politie indien nodig.
Financiële steun
Jan Brugman van IPP Haaglanden benadrukt de financiële steun voor de opstartfase van de BIZ: “De oprichting van een BIZ voor het Middengebied draagt bij aan het vestigingsklimaat en de investeringsbereidheid in dit gebied. Daarom wil het IPP Haaglanden ook financieel bijdragen in de opstartfase van deze BIZ.”