In het verleden was het mogelijk om speelgoed te lenen bij de voormalige SpeelOtheek, dat is nu veranderd. Bij Speelgoedruil Rijswijk zijn ze overgegaan op ruilen. Zo is er geen gedoe meer met abonnementen, administratie, nadenken over op tijd in te leveren, angst voor te laat boetes, of dat iets kwijt of beschadigd raakt. Op vrijdag 19 januari is de Speelgoedruil officieel open gegaan aan de Admiraal Helfrichsingel 51.
Meer voor minder
Bij Speelgoedruil Rijswijk kun je nu net als bij Krijgdekleertjes Rijswijk ruilen. Dat betekent dat wat je kiest, ruil je voor wat je brengt. Het speelgoed blijft bij jou en kan je, als de kinderen uitgespeeld zijn, weer ruilen voor iets anders. Minder kopen en tóch keus in ander speelgoed en zo heb heb je dus meer voor minder.
Vrijwilliger Zora legt uit hoe het ruilen precies in te werk gaat: “Alles wat we hebben heeft een waarde en elke waarde heeft een kleur. Per keer dat je komt mag je 2 stuks speelgoed inleveren om te ruilen en wat je brengt om te ruilen is schoon, compleet en ziet er netjes uit. Vervolgens wordt er in overleg een waarde gegeven. En als laatste krijg je een kaartje met een kleur en krijg je de kans om van dezelfde kleur iets anders uit te zoeken. De SpeelOtheek is belangrijk omdat het niet voor iedereen mogelijk is om speelgoed voor hun kinderen te kopen”.
KrijgdeKleertjes
Bij KrijgdeKleertjes Rijswijk wordt er kleding aan genomen voor kinderen van baby’s tot het einde van de basisschool, inclusief sportkleding, pyjama’s, badjassen, babybeddengoed en schoenen, maar dit kan alleen als ze in goede staat zijn, geschikt zijn voor hergebruik door een ander kind en met schone zolen. Je levert een aantal kledingstukken in en kunt een andere maat kleding uitkiezen en meenemen.
Alleen doneren van kleding mag ook, mits het, net als alle kleding die je inbrengt om te ruilen, allemaal schoon is en in goede staat. Lydia van KrijgdeKleertjes is erg gepassioneerd over haar werk bij de kledingruil. Zo vertelt ze: “Voor onszelf, maar ook voor kinderen hebben we vaak veel kleding die nog goed is, maar niet meer wordt gedragen. Door te ruilen hebben jij en anderen er weer plezier van. Fijn voor je portemonnee en beter voor de wereld”.