Om het Christendom en de Islam te verbinden heeft De Nieuwe Kerk in Rijswijk een zogeheten Paasiftar georganiseerd. Donderdagavond 4 april kwamen tientallen mensen naar de kerk om samen te luisteren naar twee hoogleraren en om daarna samen te bidden. Om 20.23 uur werd het vasten verbroken en kreeg iedereen heerlijk, huisgemaakt eten geserveerd. Wethouder Gijs van Malsen was er om een welkomstwoord te geven en ook burgermeester Sahin was aanwezig.
Diverse gemeente komt samen
Volgens burgermeester Huri Sahin is het de eerste keer dat er een Paasiftar is georganiseerd. “Er worden meerdere iftars georganiseerd tijdens de maand Ramadan in Rijswijk op scholen maar ook bij de gemeente. Maar ik zie voor het eerst dat de twee religies Christendom en de Islam gemeenschappelijk een iftar organiseren.” Vooral de verhalen en de verbintenis met alle mensen is voor de burgermeester belangrijk. Rijswijk is een diverse gemeente, 37% van de inwoners hebben een migratieachtergrond. Dus dat iedereen hier samenkomt, jong en oud, is een mooi gegeven.
Respect voor elkaar
Rochelle Heerema is een van de organisatoren van de Paasiftar en zegt waarom ze ervoor heeft gekozen om deze religies samen te brengen. “Deze kerk is een locatie die voor iedereen open moet zijn en daar horen alle religies bij.” Ze wil mensen in Rijswijk inspireren om open te staan voor elkaars religie en overtuigingen. Ook het eten wat is voorbereid is gebaseerd op de verschillende achtergronden. Zo is er gekookt op Syrische wijze, maar liggen er ook oer-Hollandse paaseitjes klaar als dessert. Zo heeft iedereen het gevoel alsof ze erbij horen.
Het belang van vasten
Hoogleraar Yusuf Çelik is gespecialiseerd in Digital Humanities en de Islam. Samen met een hoogleraar van het Nieuwe Testament kwam hij spreken over de verbintenis van de twee geloofsovertuigingen, met name over het vasten. “In principe is het zo dat vasten enerzijds gaat over ontberen en honger lijden. Maar aan de andere kant, mensen die niet kunnen vasten die moeten het compenseren door anderen te voeden en dat vind ik een heel interessante dualiteit.” De belangrijkste boodschap van het vasten is dat mensen eigenlijk alleen vrijwillig honger mogen lijden en dat onvrijwillig honger lijden de wereld uitgeholpen moet worden.