Historisch Archief: Vrienden van de Halve Maan strijden voor behoud van hun geliefde plek aan de Kleiweg

Historisch Archief: Vrienden van de Halve Maan strijden voor behoud van hun geliefde plek aan de Kleiweg

In dit historische artikel gaan we terug naar de maand september van 1992. Het moment dat de werkzaamheden voor de langverwachte spoorwegtunnel in Rijswijk zichtbaar vorm begonnen te krijgen. Langs het tracé waren bomen al verplaatst, en grote rioolbuizen lagen her en der langs de route verspreid. Sinds minister Hanja Maij-Weggen enkele maanden eerder symbolisch de eerste schep zand verplaatste, was het duidelijk dat het project serieus en onomkeerbaar was.

De Halve Maan moest sneuvelen
De komst van de tunnel betekende ook het einde voor een geliefde ontmoetingsplek: Café-Restaurant De Halve Maan. Deze horecagelegenheid zat sinds 1976 aan het eind van de Lange Kleiweg en was bij vrijwel elke inwoner van Rijswijk bekend. De geschiedenis van De Halve Maan ging terug tot het midden van de 19e eeuw, toen er op dezelfde locatie een tolhuis en herberg stonden. Binnenkort zou dit allemaal verdwijnen, want de plannen voor de tunnel lieten geen ruimte om het café-restaurant op dezelfde plek te behouden.

Actiegroep ‘Vrienden van de Halve Maan’ staat op
Ondanks dat de gemeente geruime tijd in gesprek was geweest met de eigenaar van De Halve Maan, waren de onderhandelingen vastgelopen. Voor de trouwe bezoekers en het personeel van het café was dit een harde klap. Ze hadden zich verenigd in de “Vrienden van De Halve Maan” en probeerden het café te redden, al was het dan op een andere locatie. Voor hen was De Halve Maan meer dan zomaar een café; het was hét sociaal en cultureel hart van de buurt, waar overdag zakenmensen uit de Plaspoelpolder lunchten en gezinnen ’s avonds gezellig kwamen eten. In het weekend was het een ontmoetingsplek voor de jeugd, vooral op vrijdagavond.

Unieke plek die behouden moet blijven
De Vrienden van De Halve Maan benadrukten dat het café uniek was voor Rijswijk en vonden dat de gemeente het niet zomaar kon laten verdwijnen. “Misschien in een nieuw gebouw, maar dan maken we het wel weer net zo gezellig,” stelde een van de organisatoren. In hun ogen bood Rijswijk al weinig vermaak, en het verdwijnen van De Halve Maan zou een grote leegte achterlaten, vooral voor gezinnen die op zondagmiddag met hun kinderen kwamen eten.

Een Feestelijke Afscheidscampagne
Om aandacht te vragen voor het behoud van het café, organiseerden de Vrienden van De Halve Maan een groots feest voor jong en oud. Het evenement begon met een kinderfeest, compleet met een zingende ijscoman, een playbackshow, gratis ranja, popcorn en ballonnen. Ook de lokale omroep van Rijswijk was er in die tijd al bij. Het bleek een groot succes en trok veel belangstelling, ondanks dat de kinderen iets later arriveerden vanwege een vertraagde schooldag.

Kracht bijzetten
’s Avonds ging het feest door met een Caribische band en een spectaculaire limbo-dansvoorstelling. Hiermee hoopten de Vrienden van De Halve Maan hun oproep om het café te behouden nogmaals kracht bij te zetten.

Toekomst Bleef Onzeker
Ondanks alle inspanningen bleef de toekomst van De Halve Maan onzeker. De vraag bleef of deze actie en de steun van de lokale gemeenschap genoeg zouden zijn geweest om het historische café voor Rijswijk te behouden. Op deze vraag kwam uiteindelijk een antwoord want sinds 2006 is de nieuwe Halve Maan geopend nadat destijds overeenstemming bereikt werd met wethouder Theo Weterings. “Met de komst van het hotel was er een grondruil voorgesteld en zodoende is de Halve Maan verplaatst”, aldus een woordvoeder van de Halve Maan.