De maand januari staat in het teken van de Holocaustherdenking. Rijswijk kiest voor een bijzondere tentoonstelling tijdens deze maand, waarin de geschiedenis van de Joodse gemeenschap in de stad tijdens de Tweede Wereldoorlog centraal staat. Met deze tentoonstelling in het Huis van de stad krijgen de slachtoffers een stem en wordt hun verhaal verteld. Rijswijk.tv sprak met burgemeester Huri Sahin over de tentoonstelling.
Indringend kijkje in de geschiedenis
De tentoonstelling nodigt alle inwoners van Rijswijk uit om stil te staan bij een belangrijk hoofdstuk uit de lokale geschiedenis. Bezoekers kunnen ontdekken hoe de anti-Joodse maatregelen levens veranderden en persoonlijke verhalen lezen van de kwetsbare groepen uit die tijd. ”De Holocaust-tentoonstelling nodigt alle Rijswijkers uit om een moment te nemen om te herinneren, te herdenken en samen het verleden niet te vergeten. Het is belangrijk om de verhalen van de Joodse gemeenschap in Rijswijk tijdens de Tweede Wereldoorlog in beeld te brengen. Zo geven we de slachtoffers een stem en blijven we hun verhalen herdenken,” aldus Huri Sahin.
Herinneringen aan Ida Vos en de familie Van Praagh
Ook wordt er aandacht besteed aan de Rijswijkse kinderboekenschrijfster Ida Vos en de tragische geschiedenis van de familie Van Praagh, van wie velen de oorlog niet overleefden. Elementen zoals onderscheidingen en struikelstenen, laten je stilstaan bij de betekenis en symboliek achter deze herinneringen.
Officiële opening met muziek van Bert Vos
De tentoonstelling wordt geopend op maandag 13 januari om 17.15 uur in het Atrium van het Huis van de stad. Burgemeester Huri Sahin zal de opening verrichten, waarna Bert Vos, zoon van Ida Vos, een optreden zal verzorgen met joodse klezmermuziek.
Bezoek de tentoonstelling en herdenk de Holocaust
Van 13 tot en met 26 januari is de tentoonstelling te bezoeken. De laatste dag valt samen met de Nationale Holocaust Herdenking op 26 januari, die jaarlijks plaatsvindt op de laatste zondag van de maand. Dit herdenkingsmoment is gekoppeld aan de bevrijding van concentratiekamp Auschwitz op 27 januari.
Samenwerking voor bewustwording
De tentoonstelling is samengesteld door de werkgroep ‘80 jaar vrijheid’, in samenwerking met de Bibliotheek aan de Vliet. De bibliotheek heeft ter ondersteuning een speciale boekentafel ingericht met literatuur die aansluit bij de tentoonstelling. ” Waardevol is het dat de werkgroep 80 jaar vrijheid, in samenwerking met de Bibliotheek aan de Vliet, deze tentoonstelling heeft samengesteld,” aldus de burgemeester.