[VIDEO] Herdenken van de Holocaust: Joodse verhalen uit Rijswijk

[VIDEO] Herdenken van de Holocaust: Joodse verhalen uit Rijswijk

In januari 2025 staat Nederland stil bij 80 jaar vrijheid. In Rijswijk wordt dit historische moment gemarkeerd met een indrukwekkende Holocaust-tentoonstelling in het Huis van de Stad. Hier worden de verhalen van de Joodse gemeenschap tijdens de Tweede Wereldoorlog in beeld gebracht. Burgemeester Huri Sahin was aanwezig bij de officiële opening en benadrukt: ‘Vrijheid is iets wat we moeten koesteren en waarvoor we moeten blijven vechten’. De tentoonstelling nodigt alle inwoners uit om stil te staan bij dit donkere hoofdstuk uit de geschiedenis van Rijswijk.

Joodse verhalen uit Rijswijk
De tentoonstelling, dat is ontwikkeld door de werkgroep 80 jaar Vrijheid in samenwerking met de Bibliotheek aan de Vliet, brengt lokale Joodse verhalen tot leven. Hans van Rossum, voorzitter van de Historische Vereniging Rijswijk, licht toe: ‘We hebben geprobeerd de verhalen van Joodse slachtoffers in Rijswijk op te sporen en via getuigenissen vast te leggen’. Bezoekers worden meegenomen naar het leven van Joodse gezinnen, zoals de familie Van Praagh, van wie velen de oorlog niet overleefden, en naar de persoonlijke verhalen van kinderboeken schrijfster Ida Vos.

Jongeren en de toekomst van herdenken
Een belangrijk doel van de tentoonstelling is om herinneringen aan de Holocaust levendig te houden, vooral voor jongere generaties. ‘Kinderen vinden het ontzettend belangrijk om te herdenken’, vertelt Sahin. De burgemeester hoopt dan ook dat de tentoonstelling jongeren helpt begrijpen wat het betekende om in oorlogstijd kind te zijn, bijvoorbeeld door te leren over de 54 Rijswijkse Joodse kinderen die gedwongen werden naar een school in Den Haag te lopen. Van Rossum benadrukt ook het belang van blijvende aandacht: ‘Het mag nooit meer voorkomen dat mensen alleen vanwege hun afkomst op een lijst komen om vermoord te worden’.

Een oproep tot reflectie
Met deze tentoonstelling wil Rijswijk meer bieden dan alleen historische kennis. Het is ook een uitnodiging om na te denken en met elkaar in gesprek te gaan. ‘We hopen dat mensen de tijd nemen om de verhalen te lezen en ze met anderen delen,’ aldus Sahin. Bezoekers worden uitgenodigd om de diepgaande persoonlijke verhalen in zich op te nemen en geraakt te worden door de woorden en beelden die de tentoonstelling biedt.

De tentoonstelling in het Huis van de Stad is tot eind januari te zien. Daarna hoopt de gemeente dat het een vervolg krijgt, bijvoorbeeld op scholen, om de impact van deze verhalen levend te houden. Zoals Van Rossum tot slot zegt: ‘Als je de verhalen leest, kun je niet anders dan ontroerd zijn.’