Voorlopig geen minicontainers in resterende wijken zoals Emerald

Voorlopig geen minicontainers in resterende wijken zoals Emerald

Er komen voorlopig geen minicontainers in de resterende wijken, zoals Emerald, in Pijnacker-Nootdorp. Dit blijkt uit de gemeenteraad van afgelopen donderdag. Dit is geen grote verrassing, want we peilden al eerder hoe de raad er over dacht.

Metingen om vervuiling vast te stellen
Gedurende 18 maanden worden er metingen gedaan om te kijken hoeveel GFT-afval er wordt vervuild met ander afval. De resultaten van deze metingen worden jaarlijks gedeeld met zowel de gemeenteraad als de bewoners. Het doel is om ervoor te zorgen dat minder dan 5% van het GFT-afval vervuild is. Dit helpt de gemeente om te bepalen hoe goed de afvalscheiding gaat.

De indieners van het voorstel met v.l.n.r. Matthijs Feenstra (Trots), Janno Meijer (CDA), Damiën van Herk (EA), Bernard Minderhoud (Gemeentebelangen), Nita Graafland (Fractie Graafland), Paul Turion (VVD) en Carla van Viegen (PvdD).

Inzetten op communicatie
Tijdens deze periode wordt er extra aandacht besteed aan communicatie met de bewoners, zodat er duidelijk is hoe ze hun afval op de juiste wijze kunnen scheiden. De gemeente gaat hierbij nauw samen werken met de bewoners.

Samenwerking met inwoners
Janno Meijer van het CDA vindt deze aanpak belangrijk: “We hebben goed geluisterd naar de zorgen van onze inwoners. Dit plan zorgt ervoor dat we samen met hen kijken naar de beste manier om afval te scheiden. Door stap voor stap te werken en goed samen te werken, verwachten we dat er meer steun komt voor het afvalbeleid.”

Mogelijke extra maatregelen
Als blijkt dat de vervuiling hoger is dan 5%, zal de gemeente kijken welke extra maatregelen nodig zijn. Dit kan betekenen dat het inzamelsysteem langzaam wordt aangepast om de afvalscheiding te verbeteren. Het doel blijft om zoveel mogelijk GFT-afval goed te scheiden.

Balans tussen kosten en service
Een andere wijziging gaat over de ondergrondse containers. In plaats van een algemene vermindering, wordt per locatie bekeken hoeveel containers nodig zijn. Dit moet zorgen voor een goede balans tussen kosten en service voor inwoners. VVD-raadslid Paul Turion diende hiervoor een voorstel in, dat werd aangenomen.

Breed gedragen besluit
Het aangepaste plan werd eerst ingediend door CDA, Eerlijk Alternatief, Trots, VVD en Gemeentebelangen. Later sloten ook PvdD en Fractie Graafland zich aan. Dit laat zien dat de raad samen werkt aan een afvalbeleid dat voor iedereen werkt. Uiteindelijk stemde de hele raad unaniem in met het voorstel. Dit is een belangrijke stap naar een duurzaam afvalbeleid in Pijnacker-Nootdorp.