Afvalbeleid leidt tot frustratie en containers op straat in Ministerbuurt

Afvalbeleid leidt tot frustratie en containers op straat in Ministerbuurt

In de Ministerbuurt ligt de straat vol met afvalcontainers die door bewoners op straat zijn gedumpt. Dit gebeurt omdat veel mensen het nieuwe afvalbeleid niet accepteren. De partij Wij. Rijswijk zegt dat de situatie het gevolg is van onvrede over het beleid. Volgens hen had dit probleem voorkomen kunnen worden als er eerder naar de bewoners was geluisterd.

‘’Alarmerend signaal’’
De Ministerbuurt was de eerste wijk waar het nieuwe afvalsysteem werd ingevoerd. Inmiddels is 35% van de uitgedeelde containers geweigerd. Wethouder Marc Wit, die verantwoordelijk is voor het nieuwe beleid, meldt dat de extra kosten door de weigering van containers doorberekend zullen worden in een hogere afvalstoffenheffing. Anthony Zoghbi, raadslid van Wij. Rijswijk, noemt dit een “alarmerend signaal”.

Uitrol andere wijken
De komende weken zullen andere wijken ook de nieuwe containers ontvangen. Zoghbi maakt zich zorgen over de gevolgen en zegt: “We houden het nauwlettend in de gaten.” Hij vroeg wethouder Wit naar de voortgang van de uitrol, en deze gaf aan dat een weigering van 35% nog altijd betekent dat 65% van de bewoners van de Ministerbuurt de containers wel accepteert.

Actief benaderen van bewoners
Tijdens de raadsvergadering van afgelopen dinsdag wist wethouder Wit te vertellen dat hem te horen is gekomen dat ‘mensen’ het beleid rondom de mini-containers in bewonersvergaderingen ondermijnen door te zeggen dat de containers aan de weg gezet kunnen worden. Hij sprak tegen de gemeenteraad: “27 van de 31 raadsleden hebben voor dit voorstel gestemd.  Als u in de wijken gaat aangeven dat het beleid niet uitgevoerd hoeft te worden dan is dat vervelend.” Medewerkers van Avalex wordt ondertussen lastiggevallen door inwoners. “Ik vind het kwalijk dat het beleid niet door iedereen ondersteund wordt en handhaving is op de hoogte.”

De partij die het voorstel niet steunde is Wij. Rijswijk. Zoghbi benadrukte tijdens de vergadering dat zijn partij geen bewoners heeft benaderd om de mini-containers te weigeren. Wie de ‘mensen’ zijn waar de wethouder op doelde is niet bekend.

Geschiedenis herhaalt zich
De problemen in de Ministerbuurt lijken op de situatie van anderhalf jaar geleden, toen er veel ophef was over het invoeren van extra kliko’s. Bewoners voelden zich niet voldoende gehoord in het proces. Zoghbi benadrukt: “Communicatie is niet alleen informeren, maar ook luisteren naar de inwoners.” Hij vindt dat de gemeente opnieuw niet goed heeft gecommuniceerd, en het resultaat is zichtbaar in de straten.

Duidelijker communiceren
Wethouder Wit heeft aangegeven in de nog uit te rollen wijken duidelijk en helder te gaan communiceren: “Het beleid voorziet nog steeds en dat zullen we met communicatie richting de nog te lopen wijken op een goede wijze proberen uit te rollen. Het zal niet vlekkeloos gaan, maar voor de minderheid van de inwoners ga ik niet zwichten. ”

Hogere kosten
Volgens Wij. Rijswijk leidt het nieuwe afvalbeleid tot hogere kosten voor de inwoners, maar minder gemak. Zoghbi zegt: “We zijn een van de duurste gemeenten voor afvalstoffenheffingen.” Het nieuwe beleid maakt afvalscheiden en -inzameling omslachtiger, wat de frustratie van veel bewoners verklaart. Toch vindt hij dat het dumpen van containers geen oplossing is.

Rijswijkers voelen zich onbegrepen
Niet alleen in de Ministerbuurt is er kritiek, ook in wijken zoals RijswijkBuiten zijn bewoners ontevreden. Ze moesten hun afval eerst netjes scheiden in PMD-containers, maar nu moeten ze hun afval in ondergrondse containers stoppen. Zoghbi merkt op dat veel Rijswijkers zich onbegrepen voelen door het nieuwe beleid.

Eerdere ervaringen meenemen
Zoghbi benadrukt dat de gemeente de situatie in de Ministerbuurt serieus moet nemen en in overleg met de bewoners een oplossing moet zoeken. Hij vindt het belangrijk dat eerdere ervaringen worden meegenomen bij het maken van nieuw beleid. Wethouder Wit heeft toegezegd dat er gesprekken met bewoners zullen plaatsvinden en de communicatie anders zal worden aangepakt. Zoghbi zal de voortgang van het beleid blijven volgen.