Gemeenteraadsleden ontvangen een manifest van de woningcorporaties: Meer dan 1000 woningen erbij in Pijnacker-Nootdorp

Gemeenteraadsleden ontvangen een manifest van de woningcorporaties: Meer dan 1000 woningen erbij in Pijnacker-Nootdorp

De vraag naar sociale huurwoningen in Pijnacker-Nootdorp is groter dan ooit. Senioren, gezinnen en starters moeten steeds langer wachten. Om het tij te keren, is het noodzakelijk dat de woningcorporaties snel meer nieuwe woningen kunnen bijbouwen.

Manifest
De woningcorporaties Rondom Wonen, Staedion en De Goede Woning willen daarom snel 1040 sociale huurwoningen bijbouwen in Pijnacker-Nootdorp. Aan de aan de leden van de gemeenteraad van Pijnacker-Nootdorp is maandag 30 mei formeel een manifest overhandigd waarin zij de gemeente oproepen dit mogelijk te maken. Op 18 mei werd het manifest al aan de aantal raadsleden van zes fracties gepresenteerd die op een werkbezoek waren, dat zegt Lucas de Boer, directeur van Rondom Wonen in gesprek met Pijnacker-Nootdorp TV

De uitdagingen zijn groot

    • Vanwege de hoge energie- en grondstoffenprijzen zijn de bouwkosten tussen 2015 en 2020 met 50% gestegen. Deze sterke stijging maakt het moeilijk om nieuwbouwprojecten financieel rond te krijgen.
    • De schaarste aan grondstoffen en tekorten op de arbeidsmarkt maken het steeds moeilijker om de bouwproductie in gang te houden.
    • Corporaties zijn sinds de nieuwe woningwet sterk beperkt in strategische grondaankopen, waardoor ze in Pijnacker-Nootdorp nauwelijks over grondposities beschikken. Dit zorgt voor een grote afhankelijkheid van marktpartijen die hier wèl grondposities blijven innemen.

1.040 huurwoningen te bouwen
De corporaties willen het tij keren en de productie van woningen substantieel doen stijgen. Het aanbod aan de gemeente is om snel 1.040 sociale huurwoningen bij te bouwen (waarvan 200 flexwoningen).

Onnodige kosten voorkomen
In het manifest staat onder meer dat dit alleen mogelijk is wanneer er sneller bouwlocaties beschikbaar komen en de versnipperde opgaven in grotere projecten naar voren worden gehaald. Op die manier worden onnodige kosten voorkomen en komen woningen eerder beschikbaar. Ook is het belangrijk dat corporaties in staat gesteld worden om de woningen die nodig zijn samen via een bouwstroom in te kopen.