Door: Sebastiaan Barel –
Opnieuw komt er een samenscholingsverbod op en rondom winkelgebied de Parade in Nootdorp, nadat deze begin deze maand werd opgeheven. De gemeente laat samen met de politie weten dat er weer een forse toename is van overlast.
Eerder samenscholingsverbod
Op 22 juli besloot de lokale driehoek van burgemeester, Politie en Openbaar Ministerie (OM) om veiligheidsmaatregelen, waaronder een samenscholingsverbod en cameratoezicht, van kracht te laten gaan. in de omgeving van de Parade. Reden hiervoor was de ernstige overlast en ordeverstoringen door groepen jongeren, met als dieptepunt een schietincident op de Markt.
De maatregelen leken vruchten af te werpen en er werd besloten om het samenscholingsverbod per 1 oktober op te heffen. Het cameratoezicht werd wel verlengd, om zo stapsgewijs de maatregelen af te bouwen.
Opnieuw overlast
Sinds de maatregelen zijn versoepeld, is ook de overlast weer teruggekomen. In een persmoment laat burgemeester Björn Lugthart weten dat er sinds het opheffen van het samenscholingsverbod begin deze maand er een grote toename is in het aantal meldingen van overlast. Daarvan zijn er inmiddels meer dan vijftig van binnengekomen.
Uit de klachten kan worden opgemaakt dat er sprake is van provocerend gedrag. Zo worden bewoners geïntimideerd, zijn de jongeren luidruchtig, is er zwerfaval, rijden er brommers en fietsers waar ze niet mogen rijden. Ook bewoners die de jongeren erop aanspreken, worden uitgescholden. Zij durven ze er dan ook niks meer van te zeggen, aldus de burgemeester. “Het is onaanvaardbaar wat er gebeurt. Het is verschrikkelijk om te horen dat ze [de bewoners] zich niet veilig voelen in hun eigen straat”, vult hij daarop aan.
Teamchef Naomi van der Linde van Politiebureau Pijnacker-Nootdorp laat op vragen van onze redactie weten dat er bij de Politie geen geweldsincidenten bekend zijn. Ook zijn er sinds het opheffen van het samenscholingsverbod geen jongeren met wapens op zak gesignaleerd.
Nieuw samenscholingsverbod
Burgemeester Lugthart zegt tegenover de pers dat de recente overlast ertoe heeft geleid dat de lokale driehoek op donderdag 20 oktober opnieuw is samengekomen, waarna werd besloten het samenscholingsverbod weer in te stellen.
Teamchef Van der Linde zegt daarbij dat de Politie erbovenop zit. Er wordt daarbij samengewerkt met de BOA’s en jongerenwerkers. Omdat de jongeren veelal minderjarig zijn, gaan agenten met de ouders in gesprek, maar onderstreept “waar strafbare feiten worden gepleegd, er uiteraard wordt opgetreden”.
Het nieuwe samenscholingsverbod gaat in op zaterdag 22 oktober en loopt voor nu door tot 1 februari, mede vanwege de aanloop naar de jaarwisseling en de vuurwerkoverlast. Dit betekent dat van maandag tot en met zondag tussen 14.00 en 00.00 uur groepen van drie of meer personen niet in het aangewezen gebied mogen zijn. De politie zal bekeuren bij overtreding van het verbod. Burgemeester Lugthart zegt dat er wekelijks gepraat wordt over de dan huidige stand van zaken.
Artikel gaat verder onder kaart
‘Verveelde jongeren’ en drillrapgroepen
Om hoeveel jongeren het precies gaat, is lastig te zeggen, aldus de burgemeester en teamchef. Het gaat om meerdere groepen die elke keer weer anders zijn in samenstelling en grootte. Ook is er onderscheid in jongeren die voor lichte overlast zorgen. Zij die rondhangen en hooguit te luidruchtig praten. Maar ook ziet de politie dat er weer jongeren zijn die gelinkt kunnen worden aan drillrapgroepen.
Die drillrapgroepen zijn reden tot zorgen. Onderling hebben deze groepen rivaliteit en zoeken onderling de confrontatie op. In de regio zijn er tal van voorbeelden waarbij die confrontatie leidt tot hevige en soms fatale gevolgen.
De gemeente en Politie zeggen in het persmoment bezig te zijn met het in kaart brengen van de jongeren. Iedereen wordt gecontroleerd en iedereen die verbonden is aan de drillrapgroepen krijgt een notitie in het systeem. Zo krijgt de Politie in beeld welke groepen er actief zijn en wie tot welke groep behoort.
Van der Linde van de Politie laat weten dat het merendeel van de jongeren uit omliggende gemeenten komen, namelijk Den Haag, Zoetermeer, Delft en Rijswijk, maar dan er ook zeker jongeren uit Nootdorp zelf komen. De overlastgevers hebben de leeftijd van twaalf tot achttien jaar oud, waarvan de meesten vijftien of zestien jaar oud zijn.
Aanpak probleem
Burgemeester Lugthart benadrukt in het persmoment dat het samenscholingsverbod niet het daadwerkelijke probleem aanpakt. Daarbij zet de gemeente in op drie punten: de individuele aanpak, groepsaanpak en samenwerking met gemeenten. Alle opties staan open, aldus Lugthart: ‘Het is een puzzel’.
De gemeente wil in gesprek met jongeren in samenwerking met jongerenwerkers. Daarnaast worden ook opties onderzocht om vanuit de gemeente meer te doen om verveling onder jongeren tegen te gaan. Ook heeft de gemeente de samenwerking met de andere gemeenten en organisaties geïntensiveerd, om het probleem samen aan te pakken.
Op de vraag of de burgemeester zelf in gesprek wil met de jongeren, laat hij weten dit zeker niet uit te sluiten.