Rijswijk krijgt ook met watertekort te maken: “We hopen dat iedereen de urgentie voelt”

Rijswijk krijgt ook met watertekort te maken: “We hopen dat iedereen de urgentie voelt”

Op maandag 7 april nemen waterbedrijf Dunea, samen met gemeenten uit de regio, Rijkswaterstaat, waterschappen en de provincie, een besluit over een nieuwe plek om drinkwater te winnen. Niet uit de duinen, zoals nu vaak gebeurt, maar uit oppervlaktewater uit de regio. Die nieuwe bron moet er voor 2030 liggen. Want daarna, zo zegt Dunea, wordt het spannend. Komt er dan nog wel water uit de kraan? Rijswijk.tv sprak met Dunea en de gemeente Rijswijk.

Zorgen over toekomst
“Op korte termijn verwachten we nog geen grote problemen,” legt Dunea uit. “Maar we maken ons zorgen over de periode ná 2030. De bevolking groeit snel in deze regio, en als we nu niks doen, kunnen we straks geen nieuwe woningen of bedrijven meer aansluiten op het drinkwaternet.” Vooral dat laatste klinkt bekend. We zagen het al gebeuren bij stroom: netbeheerders die bedrijven niet konden aansluiten omdat het netwerk vol zit. “Met water dreigen we straks tegen hetzelfde aan te lopen.”

Nieuw waterwingebied
In Rijswijk speelt dit ook. Daar zijn nu nog geen directe problemen, maar de gemeente houdt de situatie scherp in de gaten. “Als er een nieuw waterwingebied komt en er wordt aan Rijswijk gedacht, dan spelen wij natuurlijk een rol,” laat de gemeente weten. “Tot nu toe is er nog niemand bij ons aangeklopt, maar we staan open voor gesprekken als dat nodig is.”

Zuinig zijn met water
Dunea benadrukt dat zuinig omgaan met water minstens zo belangrijk is als het vinden van nieuwe bronnen. En dat begint bij bewustwording. “We proberen klanten actief te helpen om minder water te gebruiken,” zegt het bedrijf. “We hebben korting gegeven op regentonnen, en we geven simpele tips zoals korter douchen of vaker de kleine spoelknop gebruiken bij het toilet.” Maar ook bedrijven worden aangesproken. “We voeren bij grote klanten besparingsscans uit. Zo kijken we waar minder water nodig is, zonder dat het ten koste gaat van hun bedrijfsvoering.” Dat alles om te voorkomen dat het straks echt misgaat.

Iedereen kan helpen
Wat er gebeurt als er op maandag 7 april géén besluit komt over die nieuwe bron? Daar wil Dunea nog niet op vooruitlopen. “We hopen dat iedereen de urgentie voelt. Want uitstel betekent bijna altijd vertraging – en die kunnen we ons eigenlijk niet meer veroorloven.”