Rijswijk stopt noodgedwongen met ganzenbeheer: ”We krijgen geen ontheffing meer”

Rijswijk stopt noodgedwongen met ganzenbeheer: ”We krijgen geen ontheffing meer”

Op 8 april is in de forumvergadering bekendgemaakt dat Rijswijk moet stoppen met het ganzenbeheer. “Dit keer een minder leuk bericht,” zei wethouder Larissa Bentvelzen. “We krijgen geen ontheffing meer, dus we kunnen het ganzenbeheer niet voortzetten.” Later volgt hier meer informatie over.

Belang van ganzenbeheer
De gemeente voerde het ganzenbeheer uit om twee belangrijke redenen. Ten eerste zorgde het voor het behoud van de zwemwaterkwaliteit in de Wilhelminaparkvijver. Daarnaast hielp het om de biodiversiteit in gebieden zoals het Wilhelminapark en de Hoekpolder te beschermen. “Een te grote ganzenpopulatie kan andere watervogels verdringen,” licht de wethouder toe. “Dat heeft invloed op het natuurlijk evenwicht in deze gebieden.”

Wat kan dit betekenen?
In parken en natuurgebieden kunnen grote aantallen ganzen voor verschillende vormen van overlast zorgen. Tijdens het broedseizoen vertonen ze soms agressief gedrag naar bezoekers toe. Daarnaast veroorzaakt de grote hoeveelheid ganzenuitwerpselen vervuiling van grasvelden, wandelpaden en recreatieplekken. Voor Rijswijk geldt dit vooral rond het barbecueveld en het strandje bij de zwemvijver in het Wilhelminapark, waar veel mensen komen om te recreëren.

Aantal ganzen in Rijswijk
Uit de eerste officiële telling in 2017 bleek dat Rijswijk ongeveer 1.500 ganzen telde. Na de start van intensief nestbeheer in 2018 daalde dit aantal aanzienlijk. Tijdens de landelijke ganzentelling (die elk jaar plaatsvindt op de derde zaterdag van juli) werden dat jaar 488 volwassen ganzen geregistreerd.

De gemeente beschouwt een populatie van 400 tot 500 ganzen als een beheersbaar niveau. Dit streefaantal werd al in het eerste jaar van het nestbeheer bereikt en is in de daaropvolgende jaren stabiel gebleven. Deze aanpak heeft dus geleid tot een duurzame reductie van het aantal ganzen in de gemeente.