Tijdens de gemeenteraadsvergadering van Pijnacker-Nootdorp op donderdag 10 april 2025 stonden vier belangrijke thema’s centraal: de beleidsregels voor dakopbouwen, de opstart van een Lokale Inclusie Agenda, het Energietransitieplan 2025, en de zienswijze op het Actieplan van de Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH).
Beleidsregels dakopbouwen 2024
De raad boog zich allereerst over het voorstel tot vaststelling van de beleidsregels voor dakopbouwen. Hiermee wil de gemeente meer duidelijkheid scheppen voor inwoners die hun woning willen uitbreiden met een extra bouwlaag. Volgens portefeuillehouder Bart van Straten zijn de nieuwe regels bedoeld om de procedure te vereenvoudigen, maar ook om ruimtelijke kwaliteit en veiligheid te waarborgen. Raadslid Harald van Zielst van Trots Pijnacker-Nootdorp had het ook over een eventuele uitzondering op de regel voor monumenten, waar Tim Geutjes van Progessief Pijnacker-Nootdorp hem wees op de bedoeling om dit alles te vereenvoudigen en niet ingewikkelder te maken met zulke uitzonderingen. Van Zielst maakte hierbij duidelijk dat zodra dit volledig wordt uitgesloten er ook niks meer aangedaan kan worden vandaar dat hij dit ter sprake bracht en het college hiermee rekening kan houden. Verder was er in de raad brede steun voor het plan.
Startnotitie Lokale Inclusie Agenda
Een ander opvallend punt was de presentatie van de startnotitie voor een Lokale Inclusie Agenda. Deze moet leiden tot een inclusievere samenleving, waarin iedereen, ongeacht beperking, afkomst of achtergrond volwaardig mee kan doen. Portefeuillehouder Marieke van Bijnen benadrukte dat de input van ervaringsdeskundigen hierin cruciaal is. Enkele raadsleden vroegen ook specifiek aandacht voor toegankelijkheid van openbare toiletten en verder werd dit gezien als een goede nota om mee te kunnen starten.
Energietransitieplan 2025
Een inhoudelijk stevig dossier betrof de kaderstellende notitie voor het Energietransitieplan 2025, onderdeel van het bredere Omgevingsprogramma Energie met portefeuillehouder Frank van Kuppeveld. De raad stelde kritische vragen over de haalbaarheid en de impact op inwoners. Waarbij raadslid Jos Arends van Eerlijk Alternatief nog eens de uitgaanspunten van dit plan benoemde, “Eerlijk, betaalbaar en haalbaar”, waar zij volledig achterstaan maar kwamen nog terug op een paar kleine kritiekpunten. Zo wilde raadslid Jan-Willem Maas van Progressief Pijnacker-Nootdorp vooral weten: “Ondanks de opsomming van mogelijke oplossingen in het Energietransitieplan 2025, hoe en wanneer worden deze oplossingen precies ingezet?” Daarnaast gaf de raad aan tussentijdse doelen te missen om de effectiviteit van het beleid te kunnen meten. Van Kuppeveld gaf aan bij de raad dat er steeds een nieuw uitvoeringsplan wordt gemaakt om zo weer een stuk vooruit te kijken.
Zienswijze op evaluatie Actieplan MRDH
Tot slot besprak de raad de voorgestelde zienswijze op het Actieplan evaluatie van de Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH) van Portefeuillehouder en Burgemeester Björn Lugthart. De gemeente wil met haar zienswijze invloed uitoefenen op het vervolg van de regionale samenwerking. De PvdD en Trots Pijnacker-Nootdorp waren beide geen voorstander van de uitbreiding van de taken van de MRDH, net als Trots Pijnacker-Nootdrop sprak ook PvdD de zorgen uit over het democratisch gehalte binnen de MRDH. Fractielid Cock Weerheim Phzn. van buiten de raad CU-SGP gaf aan dat de fractie ook zeker een kritische instelling heeft als het gaat over de MRDH maar aangezien het om een zienswijze gaat toch mee in te stemmen. Met een amendement aangekondigd zal dit stuk wel doorgaan naar besluitvorming, volgende week op donderdag 17 april.