Vroeg in de ochtend op zaterdag 10 mei 1940 verschijnen Duitse vliegtuigen boven vliegveld Ypenburg. De soldaten van het 3de Bataljon Grenadiers, belast met de verdediging van vliegveld Ypenburg, zien grote aantallen parachutisten en luchtlandingstroepen landen. Die willen Koningin Wilhelmina gevangen nemen. Een felle strijd ontstaat. Alhoewel in de meerderheid en met op de Duitsers buitgemaakt munitie, weten de Grenadiers het vliegveld terug te veroveren.
Bij de Slag om Ypenburg, de eerste grote aanval van de Duitsers op Nederland, komen 95 Nederlandse militairen om het leven. Nu, 80 jaar later, wordt Slag om de Residentie 1940 herdacht in aanwezigheid van onder meer burgemeesters van de verschillende gemeenten waar de gevechten hebben plaats gehad. Namens de gemeente Rijswijk was burgemeester Huri Sahin aanwezig. Zij legde een krans, samen met Rijswijker en veteraan Adriaan van Stolk.
Leerlingen bij herdenking
De ochtend herdenking begint om 9.30 uur bij het Monument Grenediers en Jagers aan het Böttgerwater. In de buurt zijn straten vernoemd naar de Grenadiers en Jagers die de slag om vliegveld Ypenburg leverden. Ook leerlingen van OBS ‘De Notenkraker’ en SBO ‘Het Avontuur’ nemen deel aan de herdenking. Tevens wordt er een Mobilisatie Oorlogskruis uitgereikt aan nabestaanden van Grenadier J.G. Wouters die in de meidagen van 1940 gevochten bij vliegveld Ockenburg. De middag plechtigheid is op het ILSY-plantsoen bij het Stationsgebouw, het hoofdgebouw van het voormalige luchthavencomplex Ypenburg. Toespraken, kransleggingen, een defilé en een fly by historische vlucht van de Koninklijke Luchtmacht maken deel uit van de herdenkingsbijeenkomst die besluit met een defilé en gelegenheid voor het leggen van bloemen. Basisschool De Vlieger neemt ook deel aan deze herdenking.
Heldhaftige strijd
De Slag om Ypenburg was het begin van de Duitse invasie van Nederland en de eerste grote luchtlandingsaanval op de vliegvelden Valkenburg, Ockenburg en Ypenburg. Doel was om de vliegvelden rondom Den Haag in te nemen en de stad, als regeringscentrum, te veroveren. De Duitsers wilden koningin Wilhelmina, leden van het kabinet en de legerleiding gevangen nemen en zo Nederland dwingen tot een bliksemsnelle overgave. Maar het plan slaagde niet. Nederlandse militairen wisten een tegenaanval te openen en het vliegveld terug in te nemen. Het was een van de grootste mislukte onderdelen van de Duitse aanval op Nederland.
Enkele uren na de aanval begon het Nederlandse leger een tegenoffensief om de veroverde vliegvelden weer in te nemen. De tegenaanval begon in Ypenburg. Zwaar in de minderheid en slechts uitgerust met munitie die was buitgemaakt op de Duitsers, slaagden Nederlandse troepen erin om in een positie te komen om het eigen vliegveld met artillerie te beschieten. Dit veroorzaakte zware schade aan het vliegveld en dwong Duitsers de zwaar beschadigde en in brand geschoten gebouwen te ontvluchten. Nederlandse troepen slaagden erin om het vliegveld te bereiken en de aanval door te drukken. In de gevechten die volgden waren vele Duitse soldaten genoodzaakt zich over te geven.