De Rijswijkse gemeenteraad is ‘not amused’ over de actie van fractievoorzitter Marc Weterings van de politieke partij Rijswijks Belang waarbij hij zich afkeurend uitsprak over een podcast. Het betrof een podcast die georganiseerd werd door PvdA en GroenLinks onder de titel ‘De Linkse Revolte’. De podcast werd uitgezonden op de bouwlocatie van een flexwooncentrum aan de Verrijn Stuartlaan. Het debat verliep zo onrustig dat de burgemeester op een bepaald moment besloot om de vergadering te schorsen om alle fractievoorzitters op haar kamer achter gesloten deuren tot de orde te roepen.
Weterings wilde podcast tegenhouden
Weterings gaf in een reactie aan niet geassocieerd te willen worden met een linkse revolte. Hij nam contact op met de projectontwikkelaar en verzocht met klem om de podcast niet door te laten gaan op die locatie. Weterings gaf in gesprek met de projectontwikkelaar ook aan dat hij een persconferentie zou gaan beleggen voor de lokale en landelijke pers als de podcast toch doorgang zou vinden. Weterings ging vervolgens op de locatie staan en maakte daar een Facebook video.
Brede afkeur vanuit de raad
De politieke partijen GroenLinks en ChristenUnie Rijswijk diende een verzoek in om zich als raad uit te spreken en aan te geven dat het uitoefenen van dit soort druk onacceptabel is. Maarten van het Eind van GroenLinks noemt de actie ‘regelrechte intimidatie’ en vindt dat dit gedrag niet past bij een de rol en verantwoordelijkheid als raadslid. Maaike Harmsen van ChristenUnie vindt zelfs dat het tegen de gedragscode van raadsleden ingaat. Alice Prenger van Beter voor Rijswijk vindt ook dat intimidatie niet hoort in de rol van een raadslid en kan dit niet accepteren. “Politiek draait om gesprek, begrip en respect, ook als we het oneens zijn.”
Niet de eerste keer
Wemke van der Weij van D66 Rijswijk: “Het is niet de eerste keer dat een organisatie op deze manier benaderd is door deze persoon. Dat dit keer op keer gebeurt, daar schrikken we van. Ook PvdA spreekt zich uit. Wil van Nunen: “Met verbijstering kijken we naar de manier waarop Rijswijks Belang communiceert.” De Partij voor Gelijkheid en Rechtvaardigheid besluit: “We hoeven het niet altijd met elkaar eens te zijn, maar respect moet het uitgangspunt zijn.”
Respectvol maar vragen begrijpelijk
Wij. Rijswijk keurt het gedrag niet goed omdat je als raadslid een bepaalde machtspositie hebt en dat je naar inwoners en organisaties respectvol moet zijn. “Tegelijkertijd begrijpen we wel de vragen die zijn gesteld door Weterings. In de flyer lijkt het namelijk alsof de ontwikkelaar betrokken is bij de podcast en de inhoud. Het praat niets goed over de manier van communiceren, maar het is aan de partij zelf om daar iets van te vinden. Hoewel wij deze communicatiestijl niet vinden passen ligt dit bij de fractie van Rijswijks Belang,” aldus Danny van Dam. Menno van Enk: “CDA Rijswijk vindt een voorstel om een publiek politieke uitspraak in de raad voordat dit met de persoon in kwestie overleg is geweest niet het goede middel om de gedragscode te handhaven. De onderliggende mailwisseling is vertrouwelijk en daar hebben we ook geen kennis van genomen.”
Geen grensoverschrijdend gedrag volgens Weterings
Weterings voelt zich niet aangesproken door zijn raadscollega’s. Hij vindt dat hij het recht heeft om een kritisch geluid te laten horen. Hij spreekt de raad ook tegen op de beschuldiging van intimidatie. “Het uiten van een ‘kritisch signaal’, mits zonder persoonlijke bedreigingen, valt niet onder de definitie van intimidatie. Het is belangrijk om zorgvuldig onderscheid te maken tussen kritische politiek en daadwerkelijk grensoverschrijdend gedrag,” aldus de fractievoorzitter. Weterings noemde ook de mogelijke schending van zijn privacy omdat de correspondentie tussen hem en de ontwikkelaar niet naar buiten had mogen komen. “Ik laat onderzoeken of hier strafbare feiten zijn gepleegd.”
Gesprek met elkaar voeren buiten de raadsvergadering met hoor en wederhoor
Ook burgemeester Huri Sahin reageerde als voorzitter van de raad op deze kwestie. “Het zou nooit zo moeten zijn dat een samenwerkingspartner, ondernemer of inwoner zich onjuist behandelt voelt, maar moeten niet op elkaars stoel gaan zitten. Alleen zo kunnen we met gezag belangrijke besluiten nemen. Dit voorstel gaat over de gedragingen onderling. In een andere situatie die gespeeld heeft hebben we in het fractievoorzittersoverleg gesproken en heb ik gesprekken gevoerd en is er hoor en wederhoor geweest.” De burgemeester besluit dat het gesprek hierover het beste in het fractiewoordvoerdersoverleg gevoerd kan worden.