Door: Arvid van Oosten –
Het nieuwbouwplan Buitenpoort Parkrijk wordt binnenkort gerealiseerd in Rijswijk, op loopafstand van het Wilhelminapark. De gebouwen zullen een frisse stijl met aandacht voor detail hebben en tussen de 20 en 43 meter hoog worden. Een totaal van 144 woningen zullen verdeeld worden in 90 huur appartementen en 54 zorgwoningen voor kwetsbare ouderen.
Tegengeluid hindert plan
Dat zal gebeuren als het plan, wat de gemeenteraad van Rijswijk heeft goedgekeurd, wel doorgaat. Dat is namelijk nog maar de vraag omdat er veel bezwaar is tegen het project. Dit komt vanuit gemeenteleden en omwonenden. Zij hebben hun stem al eerder laten te horen, maar zonder resultaat. Daarom wordt een bezwaar ingediend bij de Raad van State, waarvoor ze onder andere een GoFundMe-campagne voor hebben gestart om de kosten van een advocaat te kunnen dekken.
Niet netjes gerealiseerd
De gemeenteleden en omwonenden die naar de Raad van State stappen doen dit om verschillende redenen. Volgens hen was onder andere het plan niet ethisch gerealiseerd. Met weinig tot geen communicatie met de buurtbewoners werden plannen doorgevoerd. Zo werd de hoogte van de gebouwen plotseling veranderd, wat een flinke tegenslag voor de omwonenden was, omdat zij de toekomstige torens in hun oorspronkelijke vorm al te hoog vonden. Ook heeft de gemeente beloofd dat ze mee zouden denken aan een mogelijk akkoord en dat vervolgens niet gedaan.
Praktische en visuele kwesties
Ook spelen praktische en visuele kwesties een grote rol in de ontevredenheid van de groep die in bezwaar gaat. Een gedeelte van de nieuwbouw gaat bijvoorbeeld gebouwd worden op een stuk grond dat voor eigenlijk groenvoorzieningen bestemd was. Ook is de parkeergelegenheid flink veranderd. Er worden namelijk relatief weinig parkeerplekken gebouwd voor de toekomstige bewoners, waardoor de parkeernorm van de buurt gereduceerd is: van boven de 2 naar 1,3. Dat staat eigenlijk voor auto’s per persoon, dus waar een gezin eerst comfortabel twee auto’s kon hebben, wordt dat nu erg krap. De omwonenden zien dit als het grootste probleem, omdat veel huishoudens meerdere auto’s hebben en de buurt niet over een goede OV-verbinding beschikt.
Verloop van het proces
“Het proces loopt al een lange tijd,” legt campagne-eigenaar Priscilla Mallee uit. “Toen de plannen voor het nieuwbouwproject bekend werden gemaakt, waren veel buurtbewoners niet blij. We lieten ons bezwaar kennen aan de gemeente, die vervolgens beloofden mee te denken om tot een akkoord voor beide partijen te komen, maar dat nooit hebben gedaan. Toen hadden we een stap verder gezet, naar de Raad van State. Daaruit kwam een snelproces met als conclusie dat de gemeente en ontwikkelaars gelijk hebben en gewoon door konden gaan met het project.”
Raad van State reageerde te snel
Volgens Priscilla was deze uitspraak niet het einde. “Een jurist heeft ons verteld dat de Raad van State té snel reageerde, en dat wij, de buurtbewoners, daardoor nog wel eens gelijk kunnen krijgen. Voordat we een volgend antwoord ontvangen moeten we nog wel een paar weken wachten. Het is best een langdurig proces. Dit kan ervoor zorgen dat investeerders zich terugtrekken uit het project; zij hebben ten slotte geen zin om lang te wachten op de bouw.”
Potentiële verbetering
“Natuurlijk begrijpen wij ook het belang van de zorgwoningen die in de torens komen,” zegt ze. “De manier waarop het project gerealiseerd is, zonder echt rekening te houden met de andere buurtbewoners, is waar we mee zitten. Ook past het niet in onze buurt: een wijk vol laagbouw, waar ineens drie torens in geplaatst gaan worden. Daarom hopen wij ook dat het project ergens anders gebouwd gaat worden, want op zich is het geen slecht initiatief. Anders zouden wij graag zien dat de betrokken partijen met elkaar in overleg gaan om tot de nodige aanpassingen te komen. Dat zou al een verbetering zijn.”